Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 03-Σεπ-2017 08:00

  Θωρακίζουν τα "λουκέτα" της ΑΑΔΕ για τις αποδείξεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Θωρακίζουν τα "λουκέτα" της ΑΑΔΕ για τις αποδείξεις

  Του  Σπύρου Δημητρέλη

  Να ενισχύσει το οπλοστάσιό της θέλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες και παρενέργειες που έχουν προκύψει από την έως τώρα εφαρμογή του μέτρου της προσωρινής διακοπής λειτουργίας για όσες επιχειρήσεις εντοπίζονται να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις.

  Από την έως τώρα εμπειρία έχουν προκύπτει δυσλειτουργίες που αφορούν στην άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων βιαιοπραγίας και άρνησης ελέγχου με βίαιο τρόπο από τους ελεγχόμενους καθώς και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την παράνομη λειτουργία επιχειρήσεων στα οποία έχει επιβληθεί λουκέτο.

  Χαρακτηριστικά παραδείγματα περιστατικών που παρατηρήθηκε δυσλειτουργίες είναι αυτά που έγιναν στην Πάτμο και την Νάξο. Συγκεκριμένα, στην Πάτμο ελεγκτής δέχτηκε βίαιη επίθεση και λόγω της προβληματικής αντίδρασης και συνεργασίας και τοπικών αστυνομικών και λιμενικών αρχών για τη σύλληψη του δράστη, παραλίγο να χρειαστεί η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού. Τις τελευταίες ημέρες επιχειρηματίας συνέχισε να λειτουργεί κανονικά την επιχείρησή του μετά από επιβολή αναστολής λειτουργίας για μη έκδοση αποδείξεων και η τοπικές αστυνομικές αρχές, όταν ρωτήθηκαν από την ΑΑΔΕ, πώς λειτουργεί η επιχείρηση απάντησαν ότι "θα πήρε ο αέρας την κορδέλα της σφράγισης". Χρειάστηκε και σε αυτήν την περίπτωση να παρέμβει υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας για να επιβληθεί η τάξη και να σφραγιστεί εκ νέου το κατάστημα για 10 ημέρες αυτή τη φορά. Ωστόσο, η ιστορία δεν τελείωσε εκεί. Ο επιχειρηματίας προσέφυγε ζητώντας προσωρινή διαταγή για άρση της κύρωσης που του επιβλήθηκε και την πέτυχε προκαλώντας την έντονη δυσφορία της ΑΑΔΕ.

  Το νομικό επιτελείο της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη αναζητούν νομοθετικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι παρενέργειες και τα προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα εξετάζεται:

  -η αυστηροποίηση των ποινών και των διοικητικών κυρώσεων για τις περιπτώσεις άρνησης ελέγχου και βιαιοπραγίας κατά των ελεγκτών. Το παρόν νομικό καθεστώς προβλέπει λουκέτο στην επιχείρηση για έναν μήνα και ποινικές κυρώσεις για όσους βιαιοπραγούν

  -ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές διαδικασίες επιβολής των παραπάνω ποινών σε συνεργασία με τις τοπικές αστυνομικές και λιμενικές αρχές. Εξετάζεται, όλοι οι έλεγχοι να γίνονται παρουσία αστυνομικού οργάνου

  -η θωράκιση του νομικού καθεστώτος της ποινής προσωρινής διακοπής λειτουργίας των επιχειρήσεων προκειμένου να μην προσβάλλονται εύκολα δικαστικά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων