Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Φεβ-2019 00:15

  Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων φέρνει η μείωση των NPLs

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σαρωτικές αλλαγές στην εγχώρια αγορά ακινήτων "επωάζει" η επιτάχυνση στη μείωση των "κόκκινων" δανείων, βάζοντας στο "κάδρο" της ελληνικής αγοράς NPLs, μετά τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων, και τις εξειδικευμένες εταιρίες διαχείρισης ακινήτων. Ο κομβικός ρόλος των τελευταίων θα αναδειχθεί πολύ σύντομα, καθώς οι πρώτες πωλήσεις εξασφαλισμένων χαρτοφυλακίων των τραπεζών και το "κύμα" νέων πωλήσεων που θα ακολουθήσει, η αύξηση των πλειστηριασμών και η συνολική ανάγκη διαχείρισης του στοκ των ακινήτων, θα βγάλει στο προσκήνιο νέους, δυναμικούς παίκτες στο Real Estate Asset Management. 

  Η Delfi Partners & Company, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης χαρτοφυλακίων ακινήτων των τραπεζών, αλλά και θεσμικών επενδυτών στην ευρύτερη, της Ελλάδας, γεωγραφική περιοχή, αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στην εγχώρια αγορά διαχείρισης ακινήτων. Όπως αναφέρει στο Capital.gr, ο Δρ. Γεώργιος Μούντης, Managing Partner της Delfi Partners & Company, τα ενυπόθηκα ακίνητα των μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών προσελκύουν αυξανόμενο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές, προδιαγράφοντας μεγάλες αλλαγές στην αγορά ακινήτων το προσεχές διάστημα. Σημειώνεται ότι η Delfi Partners διαθέτει τη μόνη asset management πλατφόρμα για τη διάθεση ακινήτων μέσω δικτύου συνεργατών σε Ευρώπη, Β. Αφρική, Μ. Ανατολή και Ασία.

  Συνέντευξη στη Νένα Μαλλιάρα

  -    Κύριε Μούντη, από το τρέχον έτος οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν πολύ πιο επιθετικά σε πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων με εμπράγματες εξασφαλίσεις, προκειμένου να επιτύχουν δραστική μείωση των NPLs σε σύντομο χρόνο. Ποια στρατηγική θα πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να αποκομίσουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα; 


  Οι τράπεζες έχουν αντιληφθεί πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι είτε η πώλησή τους ως χαρτοφυλάκιο είτε η διαχείριση των χαρτοφυλακίων από εταιρίες που ειδικεύονται στον τομέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (loan servicers). Παρά την τρομερή πρόοδο που έχουν καταγράψει οι τράπεζες  στην ανάπτυξη εσωτερικής εξειδίκευσης και εργαλείων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών από εξωτερικές εταιρίες που εξειδικεύονται στον τομέα αυτό θα είναι ο καταλύτης για την μείωση των ΜΕΔ εφεξής. 

  H Delfi Partners έχει δουλέψει σε πολλαπλά projects στην Ελλάδα με τράπεζες, loan servicers αλλά και επενδυτές και μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι η εξωτερική ανάθεση σε εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίων δανείων/ακινήτων είναι από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις. Λόγω των υποδομών και συστημάτων που διατηρούν οι εν λόγω εταιρίες, καθώς και του εξειδικευμένου, με χρόνια εμπειρίας προσωπικού τους, συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Delfi Partners έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους servicers σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια, με πρωταρχικό στόχο την αποτελεσματική διαχείριση δανείων, αλλά και τη βελτίωση της αποδοτικότητας, μέσω διαφόρων στρατηγικών βέλτιστης διαχείρισης των υποθηκευμένων ακινήτων αλλά και των REOs. 


  -    Ποια είναι ακριβώς η δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η Delfi Partners & Company και ποια είναι τα σχέδιά σας;

  H Delfi Partners & Company είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης χαρτοφυλακίων ακινήτων των τραπεζών αλλά και θεσμικών επενδυτών στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Με μια δυναμική ομάδα άνω των 70 ατόμων, τα τελευταία χρόνια η Delfi Partners έχει αποτιμήσει χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων αξίας 45 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχει διαχειριστεί, και συνεχίζει να διαχειρίζεται περισσότερα από 4.000 ακίνητα αγοραίας αξίας 5 δισ. ευρώ σε 3 χώρες, με περισσότερους από 100 πελάτες που περιλαμβάνουν επενδυτές και τράπεζες. 

  H Delfi Partners και οι θυγατρικές της εταιρίες έχουν πουλήσει τα τελευταία 3 χρόνια, κυρίως σε Κύπρο και Ελλάδα, ακίνητα συνολικής αξίας που υπερβαίνει τα 370 εκατ. ευρώ μέσω ενός μεγάλου δικτύου στρατηγικών συνεργατών στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα έχουμε δουλέψει σε όλα τα projects που αφορούν πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και την Κύπρο, συμβουλεύοντας τράπεζες και επενδυτές όπως οι: Apollo,  Centerbridge, Deutsche Bank, EBRD, Lonestar, PIMCO, Cerberus, κ.ά. 

  Στην Delfi Partners έχουμε δημιουργήσει τα δικά μας συστήματα διαχείρισης ακινήτων, προσφέροντας στους επενδυτές και τις τράπεζες τελευταίας τεχνολογίας συστήματα αποτίμησης, διαχείρισης και πώλησης ακινήτων. Στρατηγικός μας στόχος είναι η συνεχής ενίσχυση των καταρτισμένων ομάδων μας στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια και η δυναμική επέκταση και εδραίωσή μας στη Μέση Ανατολή και την Κίνα.

  Δίνοντας έμφαση στα data analytics και παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα επιλογών, η Delfi Partners διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες διαχείρισης ακινήτων στην περιοχή, δημιουργώντας ένα αξιακό πλαίσιο πολυετούς εμπειρίας επενδυτικής τραπεζικής, διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και βελτιστοποίησης για μεγάλα χαρτοφυλάκια δανείων και REOs. Η εταιρεία διατηρεί στρατηγική θέση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο, εξυπηρετώντας πελάτες σε όλη την Ευρώπη, Βόρειο Αφρική, Ασία/ Κίνα και Ην. Αραβικά Εμιράτα. Παράλληλα, η εταιρία μας έχει δημιουργήσει την Delfi Real Estate, η οποία με μια ομάδα 12 ατόμων και δραστηριότητα στην Κύπρο και την Ελλάδα παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών που εκτείνονται από πολυτελείς κατοικίες έως εμπορικά κέντρα και γραφεία. 
   
  -    Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται σημαντική επιτάχυνση στη διαχείριση και τη μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να συνδεθεί άμεσα με την αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται για ακίνητα από Έλληνες και ξένους; Πότε θα γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της μείωσης των NPLs;

  Η μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μείζονος σημασίας για τον περιορισμό των κινδύνων στο τραπεζικό σύστημα και την ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των πολιτών. Μέσω των πωλήσεων "κόκκινων" χαρτοφυλακίων, καθώς και της ουσιαστικής οργανικής και ρυθμιστικής αναδιάρθρωσης τόσο των εσωτερικών διαδικασιών όσο και του νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου του χρηματοοικονομικού τομέα, οι τράπεζες έχουν ήδη πετύχει σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση των ΜΕΔ.

  Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται αύξηση στις πωλήσεις πακέτων δανείων που βοηθούν στη διαμόρφωση μιας λειτουργικής αγοράς εξυπηρέτησης δανείων και θέτουν τις βάσεις για ένα υγιές μακροοικονομικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, οι πωλήσεις ακινήτων (ενυπόθηκα ακίνητα από τα "κόκκινα" δάνεια) προσελκύουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών διαφόρων κατηγοριών (ιδιώτες και θεσμικοί). Τον τελευταίο καιρό, όμως, έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις και εκ μέρους των Ελλήνων πολιτών λόγω της αύξησης παροχής δανεισμού από τις εγχώριες τράπεζες (άμεση θετική συνέπεια της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών).

  Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται, αλλά θα χρειαστούν 4 - 5 χρόνια για να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της μείωσης αυτής. Οι επενδυτές που θα αγοράσουν τα δάνεια, ως επόμενο βήμα θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν ή να πουλήσουν τα υποθηκευμένα περιουσιακά στοιχεία των δανείων αυτών. Η διαδικασία αυτή δεν είναι εύκολη και είναι αναγκαίο τόσο οι τράπεζες, όσο και οι επενδυτές να κινηθούν γρήγορα. Σίγουρα, μπροστά ανοίγεται ένας μεγάλος δρόμος, ο οποίος χρειάζεται υποστήριξη και συνεργασία, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και της κοινωνίας. 

  -    Αποτελεσματική διαχείριση των NPLs και ανάκαμψη της Οικονομίας λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Ποια οφέλη και ποιες προκλήσεις βλέπετε στη δημιουργία αγοράς NPLs;

  H δημιουργία συγκροτημένης αγοράς NPLs, πρωτίστως μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν ως εξασφαλίσεις ακίνητα, επιτυγχάνει πολλαπλούς στόχους. Καταρχάς, την εξεύρεση λύσεων που θα έχουν όφελος και για την τράπεζα και για τους δανειολήπτες, με τον εξειδικευμένο χειρισμό των ακινήτων που θα αποκτά η τράπεζα τόσο από πλειστηριασμούς, όσο και από συμφωνίες εθελοντικής παράδοσης ακινήτων από τους δανειολήπτες. Οι λύσεις αυτές αποφορτίζουν πόρους και πίεση από τις μονάδες ανακτήσεων δανείων των τραπεζών. 

  Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως εταιρίες όπως η Delfi Partners & Company, μέσα από  τη στρατηγική διαχείριση των ακινήτων (proactive asset management) σε συνεργασία με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους, καταφέρνουν να ξεπεράσουν έναν μεγάλο κίνδυνο και πρόβλημα που απορρέει από την ανωτέρω διαδικασία: την πίεση στις τιμές των χαρτοφυλακίων με τη μαζική πώληση πακέτων δανείων. Στοχεύουμε και επιτυγχάνουμε ο ρυθμός διάθεσης των ακινήτων να συνάδει με την πορεία της οικονομίας και την άμεση ανταπόκριση της αγοράς. 

  Όπως σημειώσατε, Οικονομία και NPLs λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Βασικός παράγοντας επιτυχίας των αναδιαρθρώσεων μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων είναι να συνεχιστεί η θετική πορεία που άρχισε να χαράσσει η ελληνική οικονομία και να μην ξαναδούμε αύξηση της ανεργίας και μειώσεις εισοδημάτων. Παράλληλα, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Οι επενδύσεις και το άνοιγμα θέσεων εργασίας στους επιμέρους κλάδους της Οικονομίας, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό και την ενέργεια, θα βοηθήσουν στη σταθερότητα και στην επίτευξη του στόχου για επίλυση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων