Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Νοε-2018 20:39

  Προς σκληρότερη εταιρική διακυβέρνηση οι τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Προς σκληρότερη εταιρική διακυβέρνηση οι τράπεζες

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Συμμετοχή επιχειρηματιών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών υπό τον όρο ότι δεν θα δανειοδοτούνται από την ίδια την τράπεζα, εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr

  Η προοπτική της μη δανειακής σχέσης μεταξύ τράπεζας και επιχειρηματιών προκειμένου αυτοί να μπορούν να συμμετέχουν ως μέλη στο διοικητικό συμβούλιο, κινείται στο πλαίσιο της τροποποίησης του εξαιρετικά αυστηρού νόμου για τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών που ψηφίστηκε το 2015. 

  Ο νόμος 4346/2015 διαμόρφωσε ένα νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης το οποίο, ναι μεν προήγαγε και αναβάθμισε τις τραπεζικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένα διοικητικό συμβούλιο και την ανεξαρτησία του ως προς το πολιτικό σύστημα, αλλά από την άλλη πλευρά, απέκοψε την αναγκαία σύνδεσή του με την πραγματική οικονομία. Στέρησε έτσι, απολύτως αναγκαίες δεξιότητες και εμπειρίες που θα πρέπει να διαθέτει το διοικητικό συμβούλιο μιας τράπεζας ως συλλογικό όργανο προκειμένου να έχει καλύτερη εικόνα του επιχειρηματικού γίγνεσθαι, των τάσεων και των αναγκών της διεθνούς αγοράς και να μπορεί να ανταποκρίνεται καλύτερα στις προκλήσεις. 

  Πέρα από τις ενστάσεις για το ότι τα περιοριστικά κριτήρια του νόμου επέβαλαν στις ελληνικές τράπεζες ένα σχήμα διοίκησης μονοδιάστατο με μέλη διοικητικών συμβουλίων που προέρχονται από ένα στενό τραπεζικό πεδίο, ο αποκλεισμός Ελλήνων στελεχών της αγοράς "σαν να θεωρούνται a priori διεφθαρμένα", οδηγεί την κυβέρνηση στο να ανοίξει το θέμα τροποποίησης του νόμου.

  Η επανεξέταση του νόμου, πάντως, φαίνεται ότι θα συμβαδίσει μελλοντικά με περαιτέρω κινήσεις στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών. Από πλευράς ΤΧΣ αναφέρεται ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στα μισά του δρόμου στο ταξίδι για την εταιρική διακυβέρνηση και ενδεικτικά επισημαίνεται η ανάγκη δημιουργίας και επιτροπής δεοντολογίας (ethics committee). 

  Στο δια ταύτα, πάντως, αυτό που προδιαγράφεται είναι ότι οι διοικήσεις των τραπεζών, κάθε άλλο παρά "παγιωμένες" είναι, αλλά θα βρίσκονται εφεξής υπό συνεχή έλεγχο και αναδιαμόρφωση, με κεντρικό άξονα τις επιδόσεις τους στη μείωση των NPEs. Σε αυτή τη φάση, ο πρώτος κύκλος αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών θα ολοκληρωθεί με τη διαδοχή του Δ. Μαντζούνη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank. Η "μάχη" θα κριθεί, σύμφωνα με πληροφορίες στις 20 Νοεμβρίου, μεταξύ του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, Γ. Αρώνη και του Chief Financial Officer, Β. Ψάλτη.

  Τι προβλέπει ο νόμος 4346/2015 

  Αναφορικά με την αξιολόγηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών του, ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να πληρούνται, για κάθε ένα από αυτά, τουλάχιστον τα ακόλουθα

  α) να διαθέτει τουλάχιστον δέκα (10) χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων, εκ των οποίων, ειδικά για τα μη εκτελεστικά μέλη, τρία (3) χρόνια ως μέλος διοικητικού συμβουλίου σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

  β) Να μην ασκεί, ούτε να του έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια πριν το διορισμό του, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα.

  Ειδικά για τους 3 εμπειρογνώμονες (ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη στο δ.σ.που είναι ξένοι) πρέπει να έχουν εμπειρία τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον τρία (3) χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά. Τα μέλη αυτά δεν πρέπει να είχαν οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα δέκα (10) χρόνια. Τα προαναφερθέντα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη προεδρεύουν σε όλες τις επιτροπές του Διοικητικού Συμβουλίου. 

  Τουλάχιστον ένα (1) μέλος του διοικητικού συμβουλίου πρέπει να έχει σχετική εξειδίκευση και τη διεθνή εμπειρία τουλάχιστον πέντε (5) ετών στη διαχείριση των κινδύνων ή τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων