Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Νοε-2018 00:20

  Ίσοι απέναντι στην εφορία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Συμεών Ρωμύλου 

  Διάβασα ένα άρθρο με τον πιο πάνω τίτλο, που άρχιζε ως εξής:

  "Τ​​α νομικά πρόσωπα, όπως είναι οι επιχειρήσεις, δεν αρρωσταίνουν για να χρησιμοποιούν το ΕΣΥ. Δεν θα πάρουν εθνική σύνταξη από τον προϋπολογισμό, όση κι αν τελικώς απομείνει αυτή. Δεν πάνε σχολείο για να επιβαρύνουν τις εκπαιδευτικές δομές. Γι’ αυτό και είναι άδικη η υψηλή φορολογία 29% των εταιρικών κερδών, που ισχύει σήμερα. […] 

  "Βεβαίως οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν άλλες δομές του κράτους. Η αστυνομία προστατεύει τα γραφεία τους […] η πυροσβεστική καλείται αν συμβεί το κακό, κάνουν χρήση του δικαστικού συστήματος για συμβάσεις, προστασία της πνευματικής τους ιδιοκτησίας κ.λπ. Συνεπώς, κάτι πρέπει να πληρώνουν, ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα, γι’ αυτές τις υπηρεσίες." 

  Τα πιο πάνω περιγράφουν την "εικόνα" που υπήρχε στο νου του συγγραφέα, σχετικά με το τί είναι "τ​​α νομικά πρόσωπα, όπως είναι οι επιχειρήσεις" και, με βάση αυτή την "εικόνα",  προτείνει... διάφορα. Είναι βέβαιον ότι, σε άλλους από εμάς, αυτή η εικόνα είναι από αρκετά έως τελείως διαφορετική. Για παράδειγμα, ο Yuval Noah Harari, στο best seller του "Homo Sapiens" βλέπει "από τη δική του οπτική γωνία", "όπως το αντιλαμβάνεται εκείνος",  ότι οι εταιρίες (Corporations) είναι ένας από τους "συλλογικούς μας μύθους" (όπως οι θρησκείες, το χρήμα κ.α.).

  Η δική μου "οπτική γωνία" διαμορφώθηκε πριν πολλά έτη. Συνειδητοποίησα τότε, ότι οι εταιρίες, όχι μόνο "δεν αρρωσταίνουν για να χρησιμοποιούν το ΕΣΥ", αλλά και ότι δεν "ξοδεύουν" τα κέρδη τους... στα τσιγάρα στα ποτά και στα ξενύχτια. Τέτοια και άλλα πιο ακριβά βίτσια μπορεί να έχουν ΜΟΝΟ τα φυσικά πρόσωπα, στα οποία αυτές ανήκουν. Οι επιχειρήσεις επιδιώκουν το κέρδος ΜΟΝΟ γιατί οι μέτοχοι το απαιτούν. Με αυτήν την εικόνα στο νου, έκτοτε πιστεύω βαθύτατα ότι, υπό προϋποθέσεις, θα έπρεπε να φορολογούνται ΜΟΝΟ τα φυσικά και όχι τα νομικά πρόσωπα.

  Οι "προϋποθέσεις" είναι η εξής μία: δυνατότητα ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων στα οποία ανήκουν τα φορολογητέα κέρδη! Κάποτε, αυτό ήταν πρακτικά τελείως αδύνατο! Αν όχι ήδη, σίγουρα σύντομα, αυτό θα είναι τεχνικά απολύτως εφικτό!

  Τα νομικά πρόσωπα είναι ο βασικός μηχανισμός, που επιτρέπει στο… "ξένο και ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο" να φοροαποφεύγει νόμιμα! Ο Warren Buffett, ο γνωστός δισεκατομμυριούχος, έχει πει επανειλημμένα ότι φορολογείται για τα εισοδήματά του με χαμηλότερο συντελεστή από τη γραμματέα του, κάτι που ο ίδιος θεωρεί κραυγαλέα κοινωνικά άδικο! 

  Προϋπόθεση για την εγκαθίδρυση θεσμών κοινωνικά δίκαιων, όπως πρέπει να είναι η φορολόγηση εισοδημάτων, είναι η διαφάνεια σε όλες τις δραστηριότητες που έχουν σχέση με την κοινωνική δικαιοσύνη ("δικαιοσύνη στην διανομή του πλούτου, των ευκαιριών και των προνομίων σε μία κοινωνία"). Προφανώς, η απόκτηση πλούτου και η αναδιανομή του δια της φορολόγησης, είναι τέτοιες δραστηριότητες!
  Η φορολόγηση μόνο των φυσικών προσώπων είναι δικαιότερη, αφού δεν θα φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή μικρομέτοχοι και μεγαλομέτοχοι, που είναι, ακριβώς, το ζητούμενο: να φορολογείται ο Warren Buffett με υψηλότερο φορολογικό συντελεστή από τη γραμματέα του!

  Ένα δεύτερο πλεονέκτημα, θεωρώ πολύ σημαντικό, είναι ότι θα εξουδετερωθεί ο φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ κρατών για την προσέλκυση επενδύσεων! Αφού τα νομικά πρόσωπα δεν θα φορολογούνται, η μόνη διέξοδος που θα έχουν οι δύστροποι ζάπλουτοι θα είναι να μιμηθούν τον… Gérard  Depardieu, που από Γάλος έγινε Ρώσος! Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο εύκολο...

  Ένα τρίτο πλεονέκτημα είναι ότι το σύστημα θα μπορεί να δημιουργεί περισσότερα φορολογικά έσοδα! Στο υπάρχον σύστημα το κράτος φορολογεί τα κέρδη με έναν "μέσο" συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα φόρου μη διανεμόμενων και φόρου μερισμάτων. Αν αποδειχθεί, ότι ο "μέσος" συντελεστής, που προκύπτει από το άθροισμα φόρου των μετόχων/φυσικών προσώπων είναι χαμηλότερος (μάλλον πολύ απίθανο...!) το κράτος μπορεί πολύ πιο "ανώδυνα" για την οικονομία να αυξήσει τα ποσοστά φορολόγησης των υψηλότερων κλιμακίων εισοδήματος φυσικών προσώπων.

  Σημείωση: Εννοείται ότι τα μερίσματα δεν θα φορολογούνται όπως δεν φορολογείται η επιστροφή κεφαλαίου, γιατί περί αυτού θα πρόκειται. 

  Πώς θα μπορούσε να λειτουργεί το σύστημα; Ως γνωστόν, υπάρχουν τα μετοχολόγια και οι εταιρίες γνωρίζουν τους μετόχους τους σε κάθε δεδομένη στιγμή. Ας φανταστούμε για λίγο τί θα συνέβαινε εάν, αντί να φορολογούνται, εξέδιδαν βεβαιώσεις προς τους μετόχους τους με το μέρος από το σύνολο των κερδών της εταιρείας, που αναλογεί στον καθένα, για να το συμπεριλάβει στην δική του δήλωση. 

  -Εάν ο μέτοχος είναι φυσικό πρόσωπο, το μόνο "πρόβλημα" που μπορεί να προκύψει αφορά αποκλειστικά τον ίδιο τον μέτοχο και είναι ταμειακό για την πληρωμή του φόρου. Αυτό το "πρόβλημα" παύει να υφίσταται αν η εταιρία διανείμει ταυτοχρόνως ένα μέρισμα, περίπου ίσο με το φόρο που θα πλήρωνε. Αυτό θα είναι πιθανότατα αρκετό για τους μικρομετόχους για δε τους μεγαλομετόχους… αυτοί ξέρουν!

  -Εάν ο μέτοχος είναι νομικό πρόσωπο εσωτερικού, θα αυξάνει το τυχόν φορολογητέο εισόδημά του, που θα φορολογηθεί στους δικούς του μετόχους - φυσικά πρόσωπα. 

  -Εάν ο μέτοχος είναι είτε φυσικό είτε νομικό πρόσωπο εξωτερικού, θα φορολογείται όπως οι κάτοικοι εξωτερικού, που αποκτούν φορολογητέο εισόδημα στο εσωτερικό. 

  Είναι τα πράγματα τόσο απλά; Ίσως όχι. Όμως, και αν προστεθούν τα όσα δεν έχω τυχόν σκεφτεί, μάλλον τα πράγματα δεν θα είναι αρκετά σύνθετα ώστε να ακυρώνονται τα πλεονεκτήματα που ανέφερα! 

  Υ.Γ.
  Σε προηγούμενο άρθρο μου (εδώ) εξηγώ πώς ο φόρος κερδών των επιχειρήσεων μετακυλίεται στις τιμές και, τελικά, τον πληρώνουν οι καταναλωτές - και σημειώνω:
  Κοινωνική δικαιοσύνη: Δεδομένου ότι ο φόρος κερδών μετακυλίεται στις τιμές και τις αυξάνει πολλαπλασιαστικά, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους έμμεσους φόρους, ο φόρος κερδών είναι το ίδιο κοινωνικά άδικος!!!  Όλες οι "κοινωνικές επιβαρύνσεις" κάνουν τα πάντα ακριβότερα, όμως, προσοχή: Το ότι ο φόρος κερδών που μετακυλίεται στις τιμές είναι κοινωνικά άδικος (αφού τον "πληρώνουν" ΚΑΙ οι πένητες…)  δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να φορολογούνται τα κέρδη! "Πονάει δόντι" ποτέ δεν θεραπεύεται με "βγάζει δόντι"…!  Αυτό που πρέπει να γίνεται είναι, αντί να φορολογούνται ολίγον τα κέρδη και ολίγον τα μερίσματα, να φορολογούνται μόνο τα κέρδη αλλά ως εισόδημα των φυσικών προσώπων στα οποία ανήκει η επιχείρηση. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων