Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Σεπ-2018 00:03

  Μπορεί το blockchain να "τελειώσει" το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θεόδωρου Κρίντα 

  Η Wikipedia προσφέρει ένα εξαίσιο ορισμό του Blockchain: Από τον σχεδιασμό του, ένα blockchain, αποτρέπει την αλλαγή στα δεδομένα που έχουν καταγραφεί. Είναι ένα "ανοικτό - διαμοιρασμένο" καθολικό που μπορεί να καταγράψει δεδομένα, μεταξύ δύο πλευρών, αποτελεσματικά και με έναν αξιόπιστο τρόπο.

  Αφού χρησιμοποιείται ως ένα διαμοιρασμένο καθολικό, αυτό το συγκεκριμένο blockchain το διαχειρίζεται ένα δίκτυο υπολογιστών, peer-to-peer, από κοινού τηρώντας ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ των κόμβων (peers) και επιβεβαιώνοντας κάθε νέο "τούβλο" - block. Μετά την εγγραφή τα δεδομένα σε κάθε block δεν μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς την τροποποίηση όλων των μεταγενέστερων, που είναι μια διαδικασία που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του δικτύου. Με απλά λόγια σε ένα blockchain μπορούμε να καταγράψουμε οτιδήποτε με έναν εξαιρετικά ασφαλή τρόπο, όπου όλο το δίκτυο έχει πρόσβαση στην ανάγνωση. 

  Από την άλλη πλευρά το "διπλογραφικό σύστημα τήρησης βιβλίων" είναι ένα λογιστικό σύστημα τήρησης βιβλίων, που ονομάστηκε έτσι γιατί για κάθε νέα εγγραφή σε ένα λογαριασμό, απαιτείται μια αντίστοιχη και αντίθετη εγγραφή σε ένα άλλο λογαριασμό. Το διπλογραφικό σύστημα τήρησης βιβλίων έχει δύο ίσες και  αντίστοιχες πλευρές που ονομάζονται χρέωση και πίστωση. Η ιδέα εδώ, ήταν να προσφερθεί αρκετή πληροφορία με έναν ασφαλή και ανακτήσιμο τρόπο, με δεδομένους όμως τους περιορισμούς, την τεχνολογία και τη συσσωρευμένη γνώση του 11ου μΧ αιώνα, όταν δηλαδή το σύστημα εφευρέθηκε...

  Εδώ βρισκόμαστε σήμερα. Το σώμα των "Γενικά Αποδεκτών Λογιστικών Αρχών" - Generally Accepted Accounting Principles (GAAP), θεωρεί ότι το διπλογραφικό σύστημα τήρησης βιβλίων και οι λογιστικές μετατροπές, είναι τα κυρίαρχα συστήματα για μετατροπή, καταγραφή, ανάκτηση και συνδιαλλαγή λογιστικών δεδομένων. Πράγματι, αν ρωτήσετε ένα μοναχό ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος για τη "σωτηρία της ψυχής" θα απαντήσει  ο χριστιανικός μοναχισμός, η προσευχή και η νηστεία. Μην περιμένετε ούτε λέξη για επίσκεψη σε επιστήμονα-ειδικό στο αντικείμενο. Όμως η τεχνολογία εξελίσσεται δυναμικά και το blockchain αναπτύσσεται ως ένα βασικό σύστημα καταγραφής με πολλαπλές χρήσεις, το οποίο είναι σύγχρονο και ακολουθεί τις αντίστοιχες τεχνολογικές και κοινωνικές τάσεις.  

  Ως λογιστής Α’ τάξης, έχω όλα τα εργαλεία για να απαντήσω όπως ένας λογιστής-μοναχός. Ως οικονομολόγος όμως, και μάλιστα συμπεριφορικός, η απάντηση μου δεν είναι άλλη από το ερώτημα που θέτει ο τίτλος του άρθρου. 

  * Θεόδωρος Ν. Κρίντας, Ph.D., CIIA
  Συμπεριφορικός Οικονομολόγος 
  Επισκέπτης Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  LinkedIn
  Twitter


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων