Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Μαρ-2019 10:10

  Τρεις φορές πιο επικίνδυνος ο τοκετός στο σπίτι από ό,τι στο μαιευτήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Οι γυναίκες που γεννούν εκτός μαιευτηρίου είναι τρεις φορές πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν επιπλοκές που οδηγούν σε περιγεννητική θνησιμότητα σε σχέση με εκείνες που γεννούν σε μαιευτήριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης που έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Bengurion του Negev (BGU) στο Ισραήλ.

  Οι ερευνητές ορίζουν την περιγεννητική θνησιμότητα ως το θάνατο ενός νεογνού στον τοκετό ή μέσα στις πρώτες έξι εβδομάδες της ζωής του.

  Τα ευρήματα της μελέτης, που έγινε από το Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Ιατρικού Κέντρο του Πανεπιστημίου Soroka στη Beersheba, παρουσιάστηκαν στην 39ο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Εμβρυομητρικής Ιατρικής στο Λας Βέγκας.

  Οι ερευνητές μελέτησαν τους τοκετούς 3.580 γυναικών που γέννησαν μωρά εκτός μαιευτηρίου και τις συνέκριναν με εκείνες περίπου 240.000 γυναικών που γέννησαν στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Soroka μεταξύ 1991 και 2014.

  Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα 15 από τα 1.000 μωρά που γεννήθηκαν εκτός μαιευτηρίου (συμπεριλαμβανομένων προγραμματισμένων τοκετών στο σπίτι, αλλά και τοκετών που έγιναν χωρίς προγραμματισμό, τυχαία εκτός μαιευτηρίου) πέθαναν είτε κατά τον τοκετό ή μέσα σε έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, σε σύγκριση με 5 θανάτους για κάθε 1,000 μωρά που γεννήθηκαν σε μαιευτήριο.

  Όταν αναλύθηκαν διάφοροι παράγοντες όπως η ηλικία της μητέρας, η υγεία της, οι συνηθειές της (για παράδειγμα, εάν ήταν καπνίστρια) και η εθνοτική της προέλευση, ο αριθμός θανάτων νεογνών παρέμεινε 2,6 φορές υψηλότερος σε σύγκριση με τις γυναίκες που γέννησαν στομαιευτήριο.

  "Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης συμπίπτουν με τα ευρήματα μεγαλύτερων μελετών που διεξήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και επιβεβαίωσαν την υπόθεσή μας, ότι ο τοκετός εκτόςνοσοκομειακού περιβάλλοντος είναι πολύ πιο επικίνδυνος από εκείνον σε μαιευτήριο", δήλωσε ο καθηγητής Eyal Sheiner, πρόεδρος του τμήματος μαιευτικής και γυναικολογίας στo Soroka και αντιπρύτανης στη Σχολή Επιστημών Υγείας του BGU.

  "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα νοσοκομείο είναι το πιο ασφαλές περιβάλλον για τοκετό, τόσο για τις μητέρες όσο και για τα μωρά τους", είπε. "Ακόμη και με την πρόοδο της σύγχρονης ιατρικής, ο τοκετός είναι δυνητικά επικίνδυνος τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί και είναι εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε σενάριο”.

  Ίσως κάποτε η διαφορά μεταξύ του τοκετού στο σπίτι κι εκείνου στο μαιευτήριο να ήταν λιγότερο σημαντική λόγω της τότε περιορισμένης ιατρικής γνώσης και των μέσων που υπήρχαν.

  Η παρακολούθηση της υγείας της μητέρας και του μωρού σε πραγματικό χρόνο και η άμεση πρόσβαση σε χειρουργεία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δίνει στην ιατρική ομάδα τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά οποιαδήποτε επιπλοκή του τοκετού.

  Η γνώμη μου
  Ο τοκετός στο σπίτι είναι μία επιλογή για τις γυναίκες που το επιθυμούν. Οι πάροχοι υγείας έχουν την ηθική και νομική υποχρέωση να τις ενημερώσουν για όλους τους πιθανούς κινδύνους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ