Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Μαρ-2019 08:33

  Walmart και Target κερδίζουν την Amazon στην Wall Street

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Walmart και Target κερδίζουν την Amazon στην Wall Street

  Του Panos Mourdoukoutas

  Οι παραδοσιακοί λιανοπωλητές Walmart και Target κερδίζουν τον διαδικτυακό κολοσσό λιανικής Amazon στην Wall Street.

  Κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, οι μετοχές της Walmart και της Target αυξήθηκαν κατά 14,16% και 12,73% αντίστοιχα, ενώ οι μετοχές της Amazon αυξήθηκαν κατά 6,03%.

  Η διαφορά είναι μεγάλη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κατά τα οποία οι μετοχές της Amazon κέρδιζαν τις μετοχές των παραδοσιακών λιανοπωλητών με τεράστιο margin

  Αυτή η αλλαγή στις τύχες των τριών λιανοπωλητών στην Wall Street μπορεί να αποτελέσει έκπληξη για τους στρατηγικούς αναλυτές επιχειρήσεων και επενδύσεων που ήταν έτοιμοι να διαγράψουν τους παραδοσιακούς λιανοπωλητές.

  Αντί να απομακρύνεται, το παραδοσιακό λιανικό εμπόριο έχει επανέλθει για να συμπληρώσει και να ενισχύσει το διαδικτυακό λιανικό εμπόριο. Οι αγοραστές παραγγέλνουν ηλεκτρονικά και παραλαμβάνουν τα προϊόντα στα καταστήματα της γειτονιάς, εξοικονομώντας χρόνο και αποφεύγοντας τα έξοδα αποστολής.

  Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα είδη μαναβικής, όπου η ταχύτητα παράδοσης είναι καθοριστικός παράγοντας για τη διατήρηση της φρεσκάδας.

  Η συγχώνευση του διαδικτυακού λιανικού εμπορίου με το παραδοσιακό λιανικό εμπόριο έχει δώσει πλεονέκτημα στους λιανοπωλητές με μεγάλη παρουσία στα καταστήματα της γειτονιάς, όπως η Walmart και η Target. Οι δύο εταιρείες γνώρισαν ανάκαμψη τόσο στις online πωλήσεις όσο και στις λιανικές πωλήσεις.

  "Δεν είναι πλέον ένα μυστικό ότι χρειάζεσαι ένα ισχυρό δίκτυο φυσικών καταστημάτων για να πλαισιώσει τη δύναμή σου στο διαδίκτυο", λέει ο Haris Anwar, Ανώτερος Αναλυτής στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική πλατφόρμα Investing.com. "Ο ρυθμός αύξησης κατά 40% στις online πωλήσεις των Walmart και Target κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριμήνων είναι μια καλή ένδειξη ότι αυτές οι παλιές εταιρείες λιανικής πώλησης έχουν βρει έναν τρόπο να επιτύχουν αυτό το νικητήριο μείγμα".

  Με απλά λόγια, η Walmart και η Target έχουν αλλάξει το παιχνίδι στη βιομηχανία λιανικής πώλησης. Και οδήγησαν την Amazon πίσω στον κόσμο του καταστήματος της γειτονιάς που κάποτε προσπάθησε να καταργήσει. "Αν η Amazon θέλει να κατακτήσει ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς φρούτων και λαχανικών αξίας 840 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα πρέπει να δημιουργήσει ένα μοντέλο όπου οι ισχυρές ικανότητές της στο ηλεκτρονικό εμπόριο θα συμπληρώσουν ένα δίκτυο φυσικών καταστημάτων", λέει ο Anwar. "Οι φιλοδοξίες της Amazon στο λιανικό εμπόριο δεν θα εκπληρωθούν αν δεν επεκταθεί η φυσική της παρουσία."

  Στην πραγματικότητα, η Amazon φαίνεται να κάνει ακριβώς αυτό, με την εξαγορά της Whole Foods, σύμφωνα με τον Anwar. "Η εξαγορά της Whole Foods ήταν μέρος αυτής της στρατηγικής για να επιταχύνει τη μάθηση και στη συνέχεια να καταλήξει σε μια στρατηγική για να διαταράξει τη λιανική αγορά", λέει. Ποια είναι αυτή η στρατηγική; Να ανοίξει περισσότερα σούπερ μάρκετ σε ολόκληρη τη χώρα για να καλύει τις αγορές που δεν εξυπηρετούνται από την Whole Foods, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα.

  Ενώ είναι πολύ νωρίς για να δούμε αν η νέα στρατηγική της Amazon θα λειτουργήσει, ένα πράγμα είναι σαφές. Η Walmart και η Target έχουν αντιστρέψει την κατάσταση με την Amazon. Τώρα, ο διαδικτυακός κολοσσός θα πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος με τους παραδοσιακούς λιανοπωλητές τόσο στην Wall Street όσο και στην Main Street.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  146,8 δισ. $

  +748,7 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  98,8 δισ. $

  +386,5 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  86,4 δισ. $

  +1.350,9 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,6 δισ. $

  +432,2 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  67,5 δισ. $

  +1.067,1 εκ. $