Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Δεκ-2018 08:42

  Οι συναλλαγές του Brexit: Επένδυση στον FTSE 100 ή στη στερλίνα;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Naeem Aslam

  Το Ηνωμένο Βασίλειο βίωσε αυτή την εβδομάδα μια άνευ προηγουμένου στιγμή. Η βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May, υπέστη τριπλή ήττα. Αυτό άνοιξε την πόρτα για το κοινοβούλιο να προετοιμαστεί για το σχέδιο Β, όταν η συμφωνία της May για το Brexit τεθεί σε ψηφοφορία στις 11 Δεκεμβρίου. Η πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη θέση της για τη συμφωνία του Brexit. Ισχυρίστηκε ότι είναι ο καλύτερος "συμβιβασμός" που μπορεί να εξασφαλίσει η Βρετανία, αλλά το Κοινοβούλιο πιστεύει διαφορετικά. Εξετάζουμε τώρα το ενδεχόμενο να μην υπάρξει Brexit ή να επιδιωχθεί μια πιο ήπια έξοδος, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παραμονή στην ενιαία αγορά του μπλοκ. Επομένως, μην εκπλαγείτε εάν αρχίσει να ανεβαίνει το momentum της συζήτησης για ένα νέο δημοψήφισμα.

  Μια τάση της αγοράς που λειτούργησε καλά μετά το δημοψήφισμα του Brexit είναι ότι όταν έπεφτε η στερλίνα, η αγορά μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου κινούνταν ανοδικά. Αυτή η τάση βρισκόταν σε εξέλιξη από τον Ιούλιο του 2016. Ωστόσο, η συσχέτιση εξασθενεί τώρα. Τι εννοώ: παρά τη συνεχιζόμενη αδυναμία στη βρετανική λίρα, δεν παρατηρείται μια ανοδική δυναμική για τον δείκτη FTSE 100. Ο δείκτης FTSE 100 έχει χάσει σχεδόν 9,77% από τις αρχές του έτους και η ισοτιμία στερλίνας-δολαρίου έχει υποχωρήσει κατά 5,71%.

  Το παρακάτω γράφημα εξηγεί τη συσχέτιση μεταξύ της λίρας και του δείκτη FTSE. Το κάτω πλαίσιο του γραφήματος δείχνει ότι αυτή η σχέση αποδυναμώνεται σε βαθμό που μας φέρνει στα όρια να πούμε ότι η στερλίνα και ο FTSE συσχετίζονται θετικά. Αυτό σημαίνει ότι όταν πέφτει το βρετανικό νόμισμα, πέφτει και ο δείκτης FTSE 100.


  Κοιτάζοντας το ημερήσιο γράφημα του ζεύγους στερλίνας-δολαρίου, γίνεται σαφές ότι η στερλίνα βρίσκεται σε ένα σπιράλ θανάτου, εξαιτίας του χάους του Brexit. Η δύναμη της βαρύτητας την τραβάει προς τα κάτω και η τιμή της έχει διασπάσει το κρίσιμο επίπεδο των 1,27 δολαρίων έναντι του δολαρίου, φτάνοντας τα 1,269 δολάρια, με τις πόρτες ανοιχτές για να αγγίξει εκ νέου τα 1,2492 δολάρια.

  Η αυξημένη πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία Brexit εντείνει την αβεβαιότητα μεταξύ των traders. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο βγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, δεν θα ήταν παρά μια καταστροφή. Η Τράπεζα της Αγγλίας και το υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη προειδοποιήσει σχετικά. Υπό μια οπτική, ο στεγαστικός κλάδος του Ην. Βασιλείου θα μπορούσε να δει τις τιμές να μειώνονται έως και κατά 30% και η λίρα θα μπορούσε να πέσει στα 1,22 δολάρια.

  Το ημερήσιο γράφημα του FTSE 100 δείχνει ότι η τιμή του έχει πάρει την κατιούσα. Παρολ'αυτά, η αδυναμία της στερλίνας έχει βοηθήσει τον δείκτη (σε κάποιο βαθμό) να αποφύγει την ελεύθερη πτώση.

  Συμπερασματικά, η επόμενη εβδομάδα είναι πιθανό να προσφέρει ευκαιρίες σε όσους προτιμούν την υψηλή μεταβλητότητα στην αγορά ή στους επενδυτές που αναζητούν αξία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  149,4 δισ. $

  -3.313,3 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,1 δισ. $

  -471,8 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  89,0 δισ. $

  +383,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,5 δισ. $

  -577,3 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  67,3 δισ. $

  -1.437,1 εκ. $