Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Νοε-2018 07:50

  Γνωρίστε τους καλύτερους venture capitalists του ευρωπαϊκού τεχνολογικού κλάδου για το 2018

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γνωρίστε τους καλύτερους venture capitalists του ευρωπαϊκού τεχνολογικού κλάδου για το 2018

  Του Alex Conrad

  Με τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο να βρίσκεται σε άνοδο, μια επίλεκτη ομάδα επενδυτών venture capital αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζεται να βρίσκεσαι στην Silicon Valley για να χτίσεις ένα χρυσό χαρτοφυλάκιο από startup.

  Οι 25 επενδυτές της δεύτερης ευρωπαϊκής Λίστας του Μίδα που έχει καταρτίσει ποτέ το Forbes έχουν παραγάγει αποδόσεις που μπορούν να ανταγωνιστούν επάξια σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχουν στηρίξει τα success stories εισηγμένων επιχειρήσεων όπως αυτό της εταιρείας πληρωμών Adyen και της ιστοσελίδας streaming μουσικής Spotify. Έχουν έδρα παντού, από το Λονδίνο έως την Ελβετία και το Ισράηλ, από μεγάλες επιχειρήσεις έως μικρές και νέες. Ένα πράγμα έχουν κοινό: ιστορικό επιτυχίας στη στήριξη του επόμενου μεγάλου πράγματος στην Ευρώπη -και το κάνουν ξανά και ξανά.

  Στην κορυφή της ευρωπαϊκής Λίστας του Μίδα για το 2018 βρίσκεται ο Jan Hammer, ένας Τσέχος επενδυτής που αναρριχήθηκε από την τέταρτη θέση της λίστας χάρη στη δύναμη της της Adyen και της Robinhood, της εφαρμογής trading μετοχών. Η Adyen, το πρώτο του deal με την Index Ventures, διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ με κεφαλαιοποίηση άνω των 19 δισ. δολαρίων. Η Robinhood ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση τον Οκτώβριο του 2018, η οποία αύξησε την αποτίμηση της στα 5,6 δισ. δολάρια. Και δεν είναι τα μόνα "άλογα" στο "στάβλο" του Hammer, ο οποίος περιλαμβάνει το "μονόκερο" TransferWise και άλλες εταιρείες όπως την κατασκευάστρια λογισμικού διαχείρισης δεδομένων Collibra.

  Τον Hammer συνοδεύουν στις πρώτες θέσεις της λίστας οι βετεράνοι επενδυτές Pär-Jörgen Pärson και Sonali De Rycker. Ο Pärson είναι ένας από τους πολλούς επενδυτές της λίστας που στηρίζει την Spotify και την iZettle, μια σουηδική εταιρεία πληρωμών που η PayPal εξαγόρασε τον Σεπτέμβριο του 2018 για 2,2 δισ. δολάρια. H De Rycker ηγείται μιας ομάδας της Accel partners με έδρα το Λονδίνο, η οποία εκπροσωπείται στη λίστα περισσότερο από κάθε άλλη εταιρεία: από πέντε συνολικά άτομα, συμπεριλαμβανομένης της νεοεισερχόμενης στη λίστα Luciana Lixandru, η οποία επένδυσε στην εταιρία ρομποτικής UiPath. Η τελευταία επιβεβαίωσε μια αποτίμηση 1,1 δισ. δολαρίων τον Ιούνιο για να ανακοινώσει στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο ότι την είχε σχεδόν τριπλασιάσει στα 3 δισ. δολάρια.

  Μετά από την Accel, καμία επιχείρηση δεν έχει περισσότερους partners στη λίστα από την Index Ventures, η οποία κατέκτησε τρεις θέσεις φέτος, συμπεριλαμβανομένου του περυσινού Νο 1, Neil Rimer που φέτος βρίσκεται στο Νο 14 της κατάταξης. Εν τω μεταξύ, δύο νεοεισερχόμενοι αναρριχήθηκαν απευθείας στην πρώτη δεκάδα: ο Fredrik Cassel της Creandum και ο Tom Stafford της DST Global - δύο από τις συνολικά οκτώ νέες αφίξεις.

  Το Ισραήλ εξακολουθεί να αποδίδει καλά στην Λίστα του Μίδα για την Ευρώπη. Ενώ 16 επενδυτές της λίστας αποκαλούν το Λονδίνο σπίτι τους, η αγορά VC του Ισραήλ φιλοξενεί τέσσερις επενδυτές. Ακολουθούν η Σουηδία και η Ελβετία με δύο, ενω η Γερμανία με έναν. 

  Δείτε εδώ αναλυτικά τη λίστα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  145,3 δισ. $

  -4.294,6 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  98,3 δισ. $

  -781,1 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  84,2 δισ. $

  -1.175,9 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,7 δισ. $

  -1.603,5 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  67,4 δισ. $

  -42,0 εκ. $