Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Νοε-2018 13:06

  SoftBank: "Πράσινο φως" για χρηματοδότηση 375 εκατ. δολ. της Zume

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  SoftBank: "Πράσινο φως" για χρηματοδότηση 375 εκατ. δολ. της Zume

  Της Amy Feldman

  Η επένδυση ύψους 375 εκατ. δολ. της SoftBank στη startup Zume ξεπερνά όλες τις προηγούμενες χρηματοδοτήσεις μέσω vanture capital που είχαν γίνει από το 2013 σε εταιρείες φαγητού που ενσωματώνουν ρομποτική τεχνολογία, σύμφωνα με μια ανάλυση της Pitchbook για το Forbes. Μάλιστα, πριν από το ντιλ με τη Zume, η συνολική χρηματοδότηση venture capital για startups από το 2013 ανερχόταν σε 311 εκατ. δολ.

  Η συνολική χρηματοδότηση παρόμοιων νεοφυών εταιρειών μόνο στις ΗΠΑ πέρυσι ήταν 127 εκατ. δολ., 54 εκατ. περισσότερα από το 2016 και 11 εκατ. λιγότερα από το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Pitchbook. Πριν από το πρόσφατο ντιλ της SoftBank με τη Zume, 56 εκατ. δολ. επενδύθηκαν το 2018 στην αγορά φαγητού ρομποτικής τεχνολογίας. Επρόκειτο οπωσδήποτε για μικρά νούμερα σε μια εποχή που η χρηματοδότηση μέσω venture capital βρίσκεται στα ύψη.

  Η αγορά της πίτσας είναι τεράστια, με αξία 45 δισ. δολ. Μεγάλες αλυσίδες εταιρειών αλλά και startups ενσωματώνουν καινοτόμες τεχνολογίες για να παραδίδουν γρηγορότερα και φρέσκα τα προϊόντα τους στους καταναλωτές. Η εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, Slice, κατάφερε να ενώσει τα μικρά μαγαζιά πίτσας απέναντι στη Domino's, της οποίας το μερίδιο στην αγορά συνεχώς αυξάνεται. Η Pizza Hut, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μαζί με την Toyota κατασκεύασαν μια πρωτότυπη καντίνα που θα πουλάει πίτσα.  

  Ωστόσο, η αξία αυτών των νεοφυών επιχειρήσεων ξεπερνά τα όρια της αγοράς της πίτσας, κάτι που εξηγεί το ενδιαφέρον της SoftBank για τη Zume. "Σήμερα είναι η πίτσα, αύριο είναι το μπέργκερ. Δεν πρέπει να δούμε αυτά τα startups απλώς σαν ένα ρομπότ που φτιάχνει μια πίτσα, αλλά να συνειδητοποιήσουμε τη βιομηχανία που μπορεί να γεννηθεί και να αποτελέσει τον κανόνα του μέλλοντος", σημειώνει ο Rich Lunak, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Innovations Works που ενδιαφέρεται για επενδύσεις σε ρομποτικά startups.

  Κάτι παρόμοιο συμβαίνει, συμπληρώνει ο Lunak, και στη ρομποτική ιατρική. Αν τα ρομπότ μπορούν να κάνουν επεμβάσεις στο γόνατο, κάποια στιγμή θα βρεθεί τρόπος να συμμετέχουν και σε άλλες χειρουργικές ορθοπεδικές επεμβάσεις.

  Για τη SoftBank, η οποία έχει ήδη επενδύσει σε διάφορα startups φαγητού, αλλά και αυτόνομης οδήγησης, η συμφωνία με τη Zume της δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στενά τον τρόπο που αλλάζει η διανομή των τροφίμων και του φαγητού. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  145,3 δισ. $

  -4.294,6 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  98,3 δισ. $

  -781,1 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  84,2 δισ. $

  -1.175,9 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,7 δισ. $

  -1.603,5 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  67,4 δισ. $

  -42,0 εκ. $