Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Νοε-2018 19:13

  Εν αναμονή των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Εν αναμονή των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν

  της Ellen R. Wald

  Τον Μάιο, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και επαναφέρουν τις κυρώσεις στο Ιράν και στην  βιομηχανία πετρελαίου του από τις 5 Νοεμβρίου. 

  Αρχικά, η ρητορική του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και των συμβούλων του, ήταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να μηδενίσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Ωστόσο χτες το βράδυ, μόλις λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των κυρώσεων υπήρχαν αναφορές πως οι ΗΠΑ θα εξαιρέσουν ορισμένους εισαγωγείς από τις πετρελαϊκές κυρώσεις κατά του Ιράν

  Οι φανατικοί υποστηρικτές των ιρανικών κυρώσεων αισθάνθηκαν προδομένοι. 

  Ωστόσο δεν θα έπρεπε τόσο γρήγορα να εγκαταλείψουν την ελπίδα. Να γιατί: 

  Ο μηδενισμός των εξαγωγών του ιρανικού πετρελαίου μέχρι τις 4 Νοεμβρίου δεν ήταν ποτέ ρεαλιστικός στόχος. Ήταν όμως μια καλή διαπραγματευτική τακτική προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική μείωση στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Ο αντίκτυπος των αμερικανικών κυρώσεων στην οικονομία του Ιράν συνεχίζεται καθώς το Ιράν απομακρύνεται και πάλι από το διεθνές σύστημα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών Swift.  Η οικονομία του Ιράν είναι ήδη ασταθής και η μείωση των εσόδων από τις μειωμένες εξαγωγές πετρελαίου συμβάλει σημαντικά σε αυτό. Επίσης αυτές οι εξαιρέσεις μπορεί είτε να ανακληθούν είτε να μειωθούν με την πάροδο του χρόνου. 

  Οι φανατικοί υποστηρικτές των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν που ήταν ενθουσιασμένοι από την ισχυρή ρητορική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου τους τελευταίους 6 μήνες, δεν θα πρέπει να απογοητευτούν πολύ από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Τραμπ θα εφαρμόσει τις κυρώσεις ακόμα κι αν αυτός ο τρόπος περιλαμβάνει μια μικρή "ανακούφιση" για το Ιράν. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  145,3 δισ. $

  -4.294,6 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  98,3 δισ. $

  -781,1 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  84,2 δισ. $

  -1.175,9 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,7 δισ. $

  -1.603,5 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  67,4 δισ. $

  -42,0 εκ. $