Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Σεπ-2018 08:05

  ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Τα θετικά αποτελέσματα παρά τους δασμούς των ΗΠΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Τα θετικά αποτελέσματα παρά τους δασμούς των ΗΠΑ

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ίσως το πιο κοινό σχόλιο που ακούστηκε τους τελευταίους μήνες από πλήθος διεθνών φορέων και επιχειρηματικών συνδέσμων σε σχέση με την ανακοίνωση της κυβέρνησης Trump να επιβάλει εισαγωγικούς δασμούς στο αλουμίνιο και το χάλυβα, είναι ότι οι προσπάθειες παρέμβασης και χειραγώγησης του διεθνούς εμπορίου δεν ωφελούν καμία πλευρά και κυρίως αφήνουν ζημιωμένο τον τελικό καταναλωτή. 

  Η χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, της ελληνικής βιομηχανίας η οποία έχει - έστω και περιορισμένη - έκθεση στην αγορά των ΗΠΑ έρχεται να επιβεβαιώσει το ορθό της συγκεκριμένης άποψης. 

  Σύμφωνα λοιπόν με τις ανακοινώσεις της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, τα οικονομικά αποτελέσματα δεν επηρεάστηκαν ουσιωδώς από την επιβολή των εισαγωγικών δασμών στις ΗΠΑ που για το αλουμίνιο ήταν της τάξης του 10%. Το αντίθετο μάλιστα, αφού εάν κοιτάξει κανείς τα νούμερα της εταιρείας, καταγράφεται και όφελος από τις τελευταίες εξελίξεις. 

  Γιατί συνέβη αυτό; Δύο είναι οι λόγοι.

  Ο πρώτος αφορά στην εγγενή αδυναμία της αμερικανικής αγοράς να καλύψει με δική της παραγωγή τη ζήτηση αλουμινίου στις ΗΠΑ. Με απλά λόγια, τα εργοστάσια αλουμινίου στις ΗΠΑ δεν επαρκούν να καλύψουν τη ζήτηση και ακόμη και εάν δουλέψουν σε capacity 100% και πάλι θα χρειαστεί να γίνουν εισαγωγές.

  Ο μεγαλύτερος προμηθευτής αλουμινίου των ΗΠΑ είναι ο Καναδάς από όπου αγοράζονται περί τους 4,5 εκατ. τόνους ετησίως και ο οποίος μαζί με το Μεξικό έχει εξαιρεθεί από την επιβολή δασμών. 

  Οι δύο χώρες, Καναδάς και Μεξικό, αντιπροσωπεύουν το 40,6% των εισαγωγών αλουμινίου. Για τους υπόλοιπους εξαγωγείς αλουμινίου προς τις ΗΠΑ, στους οποίους επιβλήθηκαν δασμοί, το κόστος μετακυλήθηκε στις τιμές καταναλωτή. 

  Ο δεύτερος λόγος, αφορά στο ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αλουμινίου προς τις ΗΠΑ, η Κίνα, υφίσταται ακόμη μεγαλύτερους εισαγωγικούς δασμούς. Αυτό σημαίνει ότι οι κινεζικές εισαγωγές δέχονται πιέσεις και καθίστανται λιγότερο ανταγωνιστικές έναντι των άλλων χωρών ακόμη και έναντι εκείνων των παραγωγών που υπόκεινται σε δασμούς 10%. Η Κίνα το 2017 εξήγαγε στις ΗΠΑ αλουμίνιο αξίας 3,5 δις δολαρίων. 

  Να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2017 πριν την επιβολή δασμών, η Ελλάδα βρισκόταν στην 31η θέση μεταξύ των εξαγωγέων αλουμινίου προς τις ΗΠΑ με τη συνολική αξία να φτάνει τα 76,1 εκ. δολάρια (αύξηση 14,2% σε σχέση με το 2016). 

  Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της ELVALHALCOR που ανακοινώθηκαν χθες, η βιομηχανία συνεχίζει να αναπτύσσει τις πωλήσεις της σε όγκους, τόσο στον κλάδο αλουμινίου (σε μικρότερο βαθμό αφού ήδη οι παραγωγικές εγκαταστάσεις αξιοποιούνται σε σημαντικό ποσοστό) όσο και στον κλάδο του χαλκού. Μάλιστα έχει ενδιαφέρον ότι η παραγωγή στις εγκαταστάσεις της Sofia Med αυξάνεται ετησίως σε όγκο με διψήφιο ποσοστό.

  Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι η εταιρεία έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και να ενταχθεί στη λίστα των επιλέξιμων προμηθευτών που πληρούν τις προδιαγραφές που θέτουν μεγάλοι πελάτες από τους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά και των κλιματιστικών, από τους οποίους προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της ζήτησης σε προϊόντα χαλκού.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση στον τομέα έλασης χαλκού κινείται με ρυθμό της τάξης του 6% έως 7% ετησίως, κυρίως λόγω των αυξημένων αναγκών λόγω των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

  Σε ό,τι αφορά το αλουμίνιο πάντως η μεγάλη επένδυση για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, μετά το κλείσιμο του χρηματοδοτικού σχήματος νωρίτερα φέτος, έχει ήδη ξεκινήσει και περίπου το 15% της χρηματοδότησης έχει ήδη απορροφηθεί. Η νέα επένδυση θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία στις αρχές του 2020 αναβαθμίζοντας την ELVALHALCOR σε έναν από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους παραγωγούς αλουμινίου. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων