Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Νοε-2018 14:29

  Φόροι, τέλη, χρεώσεις και ολίγον... ρεύµα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Φόροι, τέλη, χρεώσεις και ολίγον... ρεύµα

  Κι όµως, ο λογαριασµός ρεύµατος δεν περιορίζεται µόνο στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουµε. Μάλιστα, αυτό είναι ένα σηµείο που θα πρέπει να έχουν υπόψη όλοι οι καταναλωτές, ότι δηλαδή, όταν υπάρχει µια έκπτωση της τάξης του 20% έως 30% στο κόστος ρεύµατος, αυτή η έκπτωση αφορά το ανταγωνιστικό σκέλος ενέργειας και όχι το σύνολο του λογαριασµού. Αντίθετα, µια σειρά από χρεώσεις και επιβαρύνσεις παραµένουν οι ίδιες, είτε αυτές έχουν σχέση µε το ρεύµα (τέλη δικτύου, χρεώσεις πράσινης ενέργειας, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) είτε δεν έχουν σχέση µε αυτό (δηµοτικά τέλη, ΕΡΤ, φόροι και ειδικά τέλη).

  Μάλιστα, στο παρελθόν ο λογαριασµός του ρεύµατος είχε µετατραπεί και σε όχηµα είσπραξης έκτακτων φόρων, όπως συνέβη µε το περίφηµο ΕΕΤΗΔΕ, που είχε ως αποτέλεσµα να εκτιναχθούν οι ανείσπρακτες οφειλές πελατών.

  Τι πληρώνουµε σήµερα

  Ποιες είναι, όµως, οι χρεώσεις που περιλαµβάνονται αυτήν τη στιγµή στους λογαριασµούς ρεύµατος που πληρώνουµε και τι ποσοστό του λογαριασµού µας είναι το ρεύµα, ώστε να µπορούµε να υπολογίσουµε χονδρικά και την έκπτωση που µπορούµε να πετύχουµε; 

  Αν συνυπολογιστούν τα δηµοτικά τέλη και η ΕΡΤ µαζί µε τους φόρους και τις ρυθµιζόµενες χρεώσεις (δίκτυα, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ), τότε το κόστος προµήθειας ρεύµατος αντιστοιχεί στο 60% έως 70% του συνολικού κόστους του λογαριασµού.

  Πιο αναλυτικά, στους λογαριασµούς του ρεύµατος πληρώνουµε: 

  * Χρέωση προµήθειας ή ανταγωνιστική χρέωση. Σε αυτό το κοµµάτι θα υπάρξει και ανταγωνισµός µεταξύ των εταιρειών προµήθειας, αφού οι υπόλοιπες χρεώσεις είναι πάγιες.
  * Ελληνικό σύστηµα µεταφοράς (ΑΔΜΗΕ): πάγιο και χρέωση. 
  * Ελληνικό σύστηµα διανοµής (ΔΕΔΔΗΕ): πάγιο και χρέωση.
  * Ειδικό τέλος ΕΤΜΕΑΡ.  
  * ΥΚΩ: χρέωση ΥΚΩ επί κιλοβατώρες (διαφοροποιείται η χρέωση ανάλογα µε το ύψος της κατανάλωσης).
  * Ειδικός φόρος κατανάλωσης 5 ευρώ ανά 1.000 kWh. 
  * Ειδικό τέλος 5‰, µε µέση επιβάρυνση 0,5 ευρώ ανά 1.000 kWh. 
  * ΦΠΑ 13%. 
  * ΕΡΤ 3,16 ευρώ/µήνα.
  * Δηµοτικά τέλη, δηµοτικοί φόροι.

  Ένα παράδειγµα λογαριασµού ρεύµατος

  Εξαιρώντας τις χρεώσεις των δηµοτικών τελών και της ΕΡΤ, ας θεωρήσουµε ότι ένας οικιακός καταναλωτής έχει κατανάλωση 1.800 kWh/τετράµηνο. Σε αυτή την περίπτωση, ο λογαριασµός του µε βάση το τιµολόγιο του κυρίαρχου προµηθευτή, χωρίς φόρους και λοιπά τέλη, ανέρχεται στα 282 ευρώ το τετράµηνο. Οι επιµέρους συνιστώσες διαµορφώνονται ως εξής:  

  * 170 ευρώ είναι το ανταγωνιστικό σκέλος. 
  * 112 ευρώ το ρυθµιζόµενο. 

  Σε περίπτωση που ο λογαριασµός καταβληθεί εµπρόθεσµα, εφαρµόζεται, ήδη από τον Ιούλιο του 2016, έκπτωση 15% στο ανταγωνιστικό σκέλος και, έτσι, το κόστος περιορίζεται στα 256 ευρώ. Μετακινούµενος σε έναν εναλλακτικό προµηθευτή, ένας καταναλωτής µπορεί να εξασφαλίσει επιπλέον έκπτωση, που ποικίλλει ανάλογα µε την εταιρεία, την κατηγορία κατανάλωσης κ.λπ. Συγκρίνοντας προϊόντα εναλλακτικών παρόχων, οι καταναλωτές µπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να µειώσουν περαιτέρω το ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασµού τους, κατά µέσο όρο περίπου 10 ευρώ έως 20 ευρώ το τετράµηνο. Αναλύοντας το ρυθµιζόµενο σκέλος του τιµολογίου, οι χρεώσεις δικτύων ανέρχονται στα 48 ευρώ, για τις ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) σε 41 ευρώ και για τις ΥΚΩ στα 21 ευρώ.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων