Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Νοε-2018 13:28

  Τα deals αλλάζουν το τοπίο της αγοράς ενέργειας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τα deals αλλάζουν το τοπίο της αγοράς ενέργειας

  Μια σειρά από σηµαντικές επιχειρηµατικές συµφωνίες, συγχωνεύσεις και εξαγορές, που ξεκίνησαν τον προηγούµενο χρόνο και αναµένεται να κορυφωθούν το επόµενο διάστηµα, αλλάζουν πλήρως τον χάρτη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

  Τους προηγούµενους µήνες πραγµατοποιήθηκαν τρεις µεγάλες επιχειρηµατικές συµφωνίες µε άξονα τις αγορές του ηλεκτρισµού και του φυσικού αερίου.

  Η πρώτη αφορά την εξαγορά του 100% της πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας από την Eni, η οποία µέχρι τώρα είχε το 49% και το µάνατζµεντ. Πλέον, υπό τη νέα της µορφή, η ZeniΘ πέρασε στον έλεγχο του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού, που επιδεικνύει δυναµισµό και ανοίγεται µε φιλοδοξίες περαιτέρω στην ελληνική αγορά.

  Η δεύτερη συµφωνία αφορά την εξαγορά του 49% της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ. Η συγκεκριµένη εξαγορά εντάσσεται στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ΕΠΑ Αττικής θα ενταχθεί στη ΔΕΠΑ Εµπορίας, της οποίας το 51% θα διατεθεί σε στρατηγικό επενδυτή. Ο νέος µέτοχος πλειοψηφίας της εταιρείας αναµένεται, όπως και η Eni, να διαδραµατίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο τοπίο της αγοράς.

  Η τρίτη συµφωνία ήρθε πριν από λίγους µήνες και αφορούσε την εξαγορά της NRG από τη Motor Oil Hellas, έναν από τους µεγαλύτερους επιχειρηµατικούς οµίλους της χώρας, ο οποίος δεν κρύβει την πρόθεσή του για ακόµα ενεργότερη ανάµειξη στη λιανική ενεργειακή αγορά, πέρα από την αγορά καυσίµων, και στους κλάδους της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. 

  Οι εξελίξεις αυτές θεωρείται ότι εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κύκλου εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τοµέα της ενέργειας, που έρχονται ως αποτέλεσµα του ρευστού σκηνικού στην αγορά. Αρκεί µόνο να αναφερθούν µια σειρά από νέα δεδοµένα, όπως η άνοδος των τιµών στη χονδρεµπορική αγορά, το χρονοδιάγραµµα για τη σταδιακή κατάργηση των δηµοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ που έδιναν πρόσβαση σε ποσότητες ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιµές στους παρόχους, η εισαγωγή του νέου µοντέλου της αγοράς target model και, φυσικά, οι εξελίξεις στο µέτωπο του χρηµατιστηρίου των ρύπων µε τη σηµαντική αύξηση του κόστους αγοράς δικαιωµάτων εκποµπής CO2, που επιβαρύνει τις χονδροεµπορικές τιµές του ρεύµατος. 

  Σε αυτό το σκηνικό, θα υπάρχουν ακόµα µεγαλύτερες ανάγκες για κεφάλαια κίνησης αλλά και για απορρόφηση των κραδασµών που δηµιουργούν οι υψηλές τιµές της χονδρεµπορικής, ιδιαίτερα σε µια αγορά στην οποία συνεχίζει να διατηρεί δεσπόζουσα θέση η ΔΕΗ και υπάρχουν τα γνωστά προβλήµατα.

  Το επόµενο διάστηµα εκτιµάται ότι θα ενταθούν οι διεργασίες για περαιτέρω συγκέντρωση της αγοράς, όπου αναµένεται να πρωταγωνιστήσουν οι εταιρείες µε καθετοποίηση, δηλαδή παρουσία και στην παραγωγή (συµβατική και ΑΠΕ), οι παίκτες που υποστηρίζονται από ισχυρούς εγχώριους και ξένους επιχειρηµατικούς οµίλους αλλά και οι µικροί και ευέλικτοι παίκτες που κατάφεραν να πάρουν θέση στην αγορά και να χτίσουν αξιόλογα χαρτοφυλάκια πελατών, χωρίς τις παθογένειες του δεσπόζοντος κρατικού παίκτη (υψηλές επισφάλειες και ανεξόφλητες οφειλές), δηλαδή της ΔΕΗ. 

  Τέλος, ρόλο καταλύτη για τις εξελίξεις στην αγορά αναµένεται να παίξει και η υπόθεση της αποεπένδυσης της ΔΕΗ, αφού, εάν η πώληση ευδοκιµήσει, τότε για πρώτη φορά θα υπάρξει ανταγωνισµός απέναντι στη ΔΕΗ και στην παραδοσιακή συµβατική λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή. Όποιος αποκτήσει τις µονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης αναµένεται να επιδιώξει να διευρύνει την παρουσία του στη λιανική αγορά ακόµα και σε κατηγορίες πελατών που µέχρι σήµερα αποτελούσαν µονοπώλιο για τη ΔΕΗ.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων