Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Νοε-2018 12:35

  Άλλαξα πάροχο. Tι κέρδισα;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Άλλαξα πάροχο. Tι κέρδισα;

  Eκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έχουν πλέον αλλάξει πάροχο και απολαµβάνουν τις υπηρεσίες των καινοτόµων ιδιωτικών εταιρειών του κλάδου. Ποιες είναι οι εµπειρίες τους και τι απαντούν στο ερώτηµα για το αν έχουν κερδίσει από την αλλαγή που έκαναν; Παρά τα εµπόδια αλλά και τις τρικλοποδιές που βάζει στο άνοιγµα της αγοράς ο δεσπόζων κρατικός παίκτης (ΔΕΗ), το µέχρι στιγµής πρόσηµο από το άνοιγµα της αγοράς είναι θετικό. Ποια είναι τα κέρδη από το άνοιγµα της αγοράς και πώς ωφελήθηκαν όσοι έχουν µέχρι στιγµής κάνει το µεγάλο βήµα; 

  Εκπτώσεις

  Ο ανταγωνισµός φέρνει καλύτερες τιµές και αυτό φάνηκε στην πράξη από τις εξελίξεις στην αγορά: η ΔΕΗ για πρώτη φορά στην ιστορία της αναγκάστηκε, λόγω του ολοένα αυξανόµενου ρυθµού ανάπτυξης των ανταγωνιστών της, να προχωρήσει σε µείωση των τιµολογίων της, υπό τη µορφή έκπτωσης συνέπειας. Ακόµα και έτσι, πάντως, οι άλλοι πάροχοι, εκµεταλλευόµενοι την ευελιξία αλλά και την προσαρµοστικότητά τους, συνεχίζουν να είναι πιο ανταγωνιστικοί έναντι της ΔΕΗ. Ανάλογα µε το προφίλ και την κατηγορία της κατανάλωσης, το όφελος µεγαλώνει. 

  Double play

  Τα οικονοµικά οφέλη µπορούν να γίνουν ακόµα µεγαλύτερα εάν, εκτός από ηλεκτρική ενέργεια, ένα νοικοκυριό είναι συνδεδεµένο µε το δίκτυο του φυσικού αερίου. Όλο και περισσότερες εταιρείες παρέχουν συνδυαστικά ανταγωνιστικά πακέτα ενεργειακού double play, µε πρόσθετη συνδυαστική έκπτωση στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια. Τα προϊόντα αυτά, καθώς φέτος λανσάρονται για πρώτη φορά στην αγορά, σε ορισµένες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά ελκυστικά. 

  Πρόσθετες παροχές 

  Αν και η πραγµατική επανάσταση θα έρθει µε την εγκατάσταση των έξυπνων µετρητών που µε ευθύνη της ΔΕΗ έχουν καθυστερήσει (όπως κάθε βήµα που οδηγεί στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς), εντούτοις οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν αρχίσει να προσφέρουν στους πελάτες τους σηµαντικές καινοτόµες δυνατότητες, όπως online πλατφόρµες και εφαρµογές κινητών για την παρακολούθηση και ανάλυση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στις πλατφόρµες αυτές µπορεί κάποιος να βρει πρακτικές συµβουλές εξοικονόµησης, συγκεντρωτικά τους λογαριασµούς του, σε συνοπτική ή αναλυτική µορφή, ενώ κάποιες εταιρείες έχουν εφαρµογές gamefication που βοηθούν στη βελτίωση του ενεργειακού προφίλ του πελάτη. Επίσης, το δυναµικό µάρκετινγκ των ιδιωτικών εταιρειών έχει λανσάρει ελκυστικά πακέτα παροχών, που περιλαµβάνουν υπηρεσίες για το σπίτι (ασφάλιση, επισκευαστικές εργασίες κ.λπ.), κάρτες υγείας για την οικογένεια, προγράµµατα επιβράβευσης, προγράµµατα ασφάλισης και άλλα.

  Εξυπηρέτηση

  Με την αλλαγή παρόχου, εκεί που υπάρχει πραγµατικά αισθητή αλλαγή στις υπηρεσίες που απολαµβάνει ο καταναλωτής είναι στον τοµέα της εξυπηρέτησης. Είτε αυτή γίνεται από τα τµήµατα εξυπηρέτησης τηλεφωνικά είτε µέσω Internet, από τις πλατφόρµες εξυπηρέτησης πελατών, κατά το πρότυπο των εταιρειών τηλεφωνίας. Οι καταναλωτές έχουν πιο διάφανη και σφαιρική εικόνα για την ενεργειακή τους κατανάλωση, οι λογαριασµοί τους είναι πιο εύληπτοι και κατανοητοί, διαχωρίζουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις από τα µη ανταγωνιστικά κόστη δικτύου, τους φόρους και τις επιπλέον χρεώσεις (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ, φόροι και τέλη) αλλά και τα δηµοτικά τέλη και την ΕΡΤ. Όλες οι πληροφορίες είναι άµεσα διαθέσιµες ανά πάσα στιγµή µέσα από εφαρµογές για έξυπνα κινητά και εύχρηστες ιντερνετικές πλατφόρµες.

  Εξοικονόμηση Ενέργειας, ΙοΤ

  Αρκετοί πάροχοι, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν έξυπνοι µετρητές, προσφέρουν στους  πελάτες τους υπηρεσίες Ιnternet of Τhings (ΙΟΤ) και παρέχουν πακέτα και εξοπλισµό που µετατρέπει ένα σπίτι σε έξυπνο. Αυτό σηµαίνει πρακτικά ότι µπορεί ο καταναλωτής από µακριά και µέσα από το κινητό του να ελέγχει και να ρυθµίζει λειτουργίες όπως: ρύθµιση θερµοστάτη, άνοιγµα φώτων, έλεγχος ασφάλειας, έλεγχος διαρροής υδάτων, άνοιγµα ή σβήσιµο ηλεκτρικών συσκευών, έλεγχος του ηλεκτρικού πίνακα. Στην αγορά υπάρχουν διαθέσιµα πακέτα που περιλαµβάνουν αυτές τις υπηρεσίες ή ακόµα και τον εξοπλισµό που απαιτείται (πρίζες, λαµπτήρες, ανιχνευτές κίνησης κ.λπ.).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων