Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Νοε-2018 12:27

  Καθυστερήσεις και εµπόδια υποσκάπτουν το άνοιγµα της αγοράς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Καθυστερήσεις και εµπόδια υποσκάπτουν το άνοιγµα της αγοράς

  Σύµφωνα µε την έκθεση της Ρυθµιστικής Αρχής Ενέργειας, το 2017 άλλαξαν πάροχο 186.000 καταναλωτές, εκ των οποίων οι 135.000 ήταν οικιακοί. Οι καταναλωτές αυτοί αντιπροσωπεύουν το 2,81% της αγοράς, ενώ στο τέλος του 2017 η ΔΕΗ είχε µερίδιο 83,66%. Σύµφωνα µε τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία για τον Αύγουστο, 8 µήνες µετά η ΔΕΗ είχε µερίδιο 80,99%, δηλαδή απώλεσε µερίδιο µόλις 2,67%. Εκτιµάται ότι πάνω από 500.000 καταναλωτές σήµερα επιλέγουν κάποιον εναλλακτικό πάροχο για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Εάν επιτευχθούν οι δεσµευτικοί στόχοι για το άνοιγµα της αγοράς, οι παίκτες θα µοιραστούν σε ηλεκτρισµό και φυσικό αέριο µια συνολική "πίτα" αξίας 3 δισ. που σήµερα ελέγχεται από τις κρατικές εταιρείες. Ποια είναι, όµως, τα κυριότερα προβλήµατα που κρατούν καθηλωµένη την αγορά και δεν επιτρέπουν µέσω της λειτουργίας του ανταγωνισµού να υπάρξει µεγαλύτερο όφελος για τους καταναλωτές; 

  1. Η στάση της ΔΕΗ

  Η απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε έκπτωση συνέπειας 15% σε µια χρονική στιγµή κατά την οποία είχε µερίδιο αγοράς άνω του 90% και η έγκριση της έκπτωσης από την εποπτική Αρχή (ΡΑΕ) προκάλεσαν αίσθηση για τον πρόσθετο λόγο ότι αντίστοιχα στις τηλεπικοινωνίες η ΕΕΕΤ τηρεί πολύ πιο αυστηρή πολιτική απέναντι στον κυρίαρχο προµηθευτή, έστω και εάν τα µερίδια αγοράς είναι πολύ µικρότερα. Η ανακοίνωση των αποτελεσµάτων της ΔΕΗ επιτείνει το πρόβληµα και δείχνει ότι ο κυρίαρχος προµηθευτής επιδοτεί µε ζηµίες τη διατήρηση της δεσπόζουσας θέσης του. 

  2. Η αβεβαιότητα για ΝΟΜΕ - target model 

  Με βάση τις προβλέψεις του Μνηµονίου, µόλις ολοκληρωθεί η αποεπένδυση των λιγνιτών της ΔΕΗ θα υπάρξει σταδιακή αποκλιµάκωση των ποσοτήτων ενέργειας που διατίθενται µέσω των δηµοπρασιών ΝΟΜΕ. Ωστόσο, η διαδικασία πώλησης αντιµετωπίζει σοβαρά προβλήµατα, οι επενδυτές εµφανίζονται απρόθυµοι και υπάρχει αβεβαιότητα για την επόµενη µέρα. Η αβεβαιότητα επιτείνεται από το ότι υπάρχει ρητή πρόβλεψη στη συµφωνία µε τους δανειστές για οµαλή µετάβαση στο νέο µοντέλο της αγοράς, µε διασφάλιση των προµηθευτών που σήµερα έχουν αναπτυχθεί βασιζόµενοι στις δηµοπρασίες. Ο διάλογος δεν έχει ανοίξει, ενώ και το νέο µοντέλο της αγοράς, το περίφηµο target model, εµφανίζει καθυστερήσεις. 

  3. Φυσικό αέριο

  Ακόµα µία σηµαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη του ανταγωνισµού στην αγορά προµήθειας δίνεται µε την απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου. Οι παίκτες ήδη έχουν αρχίσει να διαθέτουν ανταγωνιστικά πακέτα ενεργειακού double play, ωστόσο παρατηρούνται δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις. Πιθανή άρση των εµποδίων εκτιµάται ότι θα µπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην αγορά. 

  4. Τιµές

  Στρεβλώσεις, επιπλέον κόστη, επιβαρύνσεις πιέζουν προς τα πάνω τις τιµές και δεν επιτρέπουν να φτάσουν στον καταναλωτή τα οφέλη της απελευθέρωσης. Εάν αρθούν τα εµπόδια και η αγορά λειτουργήσει ορθολογικά, τότε οι εταιρείες εκτιµούν ότι ο ανταγωνισµός θα φέρει ακόµα καλύτερη διάρθρωση των τιµολογίων. 

  5. Μετρητές

  Ίσως το σοβαρότερο εµπόδιο στην αγορά είναι η µη εγκατάσταση των έξυπνων µετρητών. Κανονικά, σύµφωνα µε τους αρχικούς προγραµµατισµούς, θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης η εγκατάσταση του πιλοτικού προγράµµατος για 200.000 µετρητές και να ξεκινούσε το κύριο έργο για τους 7 εκατ. µετρητές σε όλη την Ελλάδα. Η οικονοµική δυσπραγία αλλά και η απροθυµία της ΔΕΗ, ωστόσο, έχουν ως αποτέλεσµα να µην έχει ξεκινήσει καν το πιλοτικό πρόγραµµα. Η αβελτηρία της ΔΕΗ εξηγείται από το γεγονός ότι οι ιδιώτες πάροχοι θα µπορούσαν µε την εγκατάσταση των έξυπνων µετρητών να διαφοροποιήσουν ακόµα περισσότερο το προϊόν τους. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων