Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Δεκ-2018 08:59

  Πώς γίνεται ο έλεγχος εξοπλισμών στην Ευρώπη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πώς γίνεται ο έλεγχος εξοπλισμών στην Ευρώπη

  Του Gustav Gressel

  Οι απαρχαιωμένες πλέον Συνθήκες για τον έλεγχο των εξοπλισμών στην Ευρώπη γίνονται όλο και περισσότερο εμφανείς, την ίδια στιγμή που η Ρωσία συνεχίζει να ενεργεί ως ρεβιζιονιστική δύναμη. Η μη προβλεψιμότητα της Ρωσίας και η απουσία διαφάνειας είναι μέρος του ανταγωνιστικού της πλεονεκτήματος. Επομένως δεν πρόκειται να το εγκαταλείψει επιστρέφοντας στις συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών, του τελευταίου ψυχρού πολέμου ή με τη διαπραγμάτευση νέων.

  Ο έλεγχος των εξοπλισμών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατιωτικής στρατηγικής της Ρωσίας: για να προωθήσει τη δική της στρατιωτική θέση αποδυναμώνοντας παράλληλα αυτή των εχθρών της. Ως αποτέλεσμα, είναι ανοιχτή στις συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών που θα μπορούσαν να παγιώσουν την στρατιωτική της ανωτερότητα στην Ανατολική Ευρώπη και να αποτρέψουν την αύξηση του τεχνολογικού κενού μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Αυτή η λογική δημιουργεί μια ευκαιρία για τη Δύση.

  Εάν η Ευρώπη επανεξοπλιστεί, ενισχύσει την πολεμική της ετοιμότητα και την ικανότητα να παρατάσσεται στρατιωτικά σε μεγάλη κλίμακα και για μεγάλη διάρκεια, θα στερήσει από τη Ρωσία την σχετική στρατιωτική της υπεροχή. Η Μόσχα στη συνέχεια θα είναι πρόθυμη να συζητήσει για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

  Οι Ευρωπαίοι ωστόσο, πρέπει και πάλι να συμφωνήσουν σε μια κοινή προσέγγιση για το τι θέλουν να πετύχουν απέναντι στη Ρωσία. Διαφορετικά, θα είναι διαιρεμένοι και η στήριξη για επανεξοπλισμό θα υποχωρήσει.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ecfr.eu/publications/summary/under_the_gun_rearmament_for_arms_control_in_europe

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων