Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 11-Ιουν-2017 13:27

  Συνεργασία της May με το DUP: Τα πρώτα στραβοπατήματα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Συνεργασία της May με το DUP: Τα πρώτα στραβοπατήματα

  Του Κώστα Ράπτη

  Η συνεργασία των Συντηρητικών της Theresa May με τους Βορειοϊρλανδούς Ενωτικούς του DUP αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα προτού καν οριστικοποιηθεί.

  Ήδη η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση της Survation το Σάββατο εμφάνιζε τους Συντηρητικούς να συγκεντρώνουν 39% της πρόθεσης ψήφου, υποχωρώντας κατά 3 μονάδες σε σχέση με το αποτέλεσμα της Πέμπτης, ενώ οι Εργατικοί κατατάσσονταν πρώτοι με 54%, σημειώνοντας άλμα πέντε μονάδων. Πιθανότατα για ένα τμήμα των ψηφοφόρων των Εργατικών η συνεργασία με το DUPνα αποτέλεσε ένα ακόμη, μετά την πολιτική του "σκληρού Brexit”, βήμα αποξένωσης. Άλλωστε και η περισσότερο προνομιούχος εκλογική περιφέρεια της Βρετανίας, αυτή του Kensington, κερδήθηκε οριακά από τους Εργατικούς.

  Παράλληλα, διαδικτυακή συλλογή υπογραφών κατά της συνεργασίας Τόρηδων-DUP συγκέντρωσε κιόλας 500.000 υπογραφές.

  Τα στραβοπατήματα είναι αρκετά. Η Downing Street ανακοίνωσε το Σάββατο την ολοκλήρωση των συνομιλιών με το DUP, μόνο και μόνο για να διαψευσθεί από τους επίδοξους εταίρους και να υποχρεωθεί να διευκρινίσει σε νέα ανακοίνωση ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται.

  Στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών πολλοί είναι αυτοί που διαμηνύουν ότι με το DUP – αλλά ούτως ή άλλως και οι διεξαγόμενες συνομιλίες αφορούν μια περισσότερο χαλαρή συνεργασία υπερψήφισης της κυβέρνησης από το DUP όποτε τίθενται ζητήματα εμπιστοσύνης ή έγκρισης προϋπολογισμού.

  Στην πραγματικότητα, καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει συμφέρον από μία συνεργασία υψηλού προφίλ. Το μεν DUP που εμφανίζεται θιασώτης του κοινωνικού κράτους δεν θα θέλει να συσχετίζεται με τις πολιτικές λιτότητες που θα εκπορεύονται, και με τη συναίνεσή του, από το Ουέστμινστερ. Για δε τους Συντηρητικούς η συνεργασία με το DUP προκαλεί ενοχλητικά ερωτήματα τόσο από την άποψη της φυσιογνωμίας όσο και ως προς το μέλλον της βόρειας Ιρλανδίας.,

  Το DUP αποτελεί το μόνο κόμμα του Ουέστμινστερ με θρησκευτική-σεκταριστική βάση. Ιστορικός ηγέτης του ήταν ο ιδρυτής της Νέας Πρεσβυτεριανής Eκκλησίας του Ώλστερ Ian Paisley, σύμφωνα με τον οποίο ο Πάπας ήταν ο "Αντίχριστος”. Στην εποχή των Ταραχών της βόρειας Ιρλανδίας τις δεκαετίες του '70 και '80 τα σημερινά ηγετικά στελέχη του κόμματος στελέχωναν προστεσταντικές παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές, ενώ και σήμερα το DUP έχει τη δημόσια στήριξη του εκτός νόμου "Στρατού για την Άμυνα του Ώλστερ” (UDA). Με κλασικές θέσεις Προτεσταντικής Δεξιάς, το κόμμα έχει ασκήσει βέτο στην χαλάρωση των αυστηρότατων διατάξεων που ισχύουν στην βόρεια Ιρλανδία κατά των αμβλώσεων, έχει επιτύχει να μην κατοχυρωθούν νομικά στην περιοχή οι ενώσεις ομόφυλων ζευγαριών, ενώ φιλοξενεί και αρνητές της κλιματικής αλλαγής.

  Πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές φοβούνται ότι με τη συνεργασία με το DUP θα αναιρεθεί ο φυσιογνωμικός εκσυγχρονισμός των Συντηρητικών επί David Cameron σε ζητήματα "προσωπικών επιλογών”, ενώ η γραμμή άμυνας που εκπονείται είναι ότι επ' αυτών δεν θα υπάρξει νομοθέτηση σε επίπεδο Ουέστμινστερ.

  Είναι χαρακτηριστική πάντως η παρέμβαση της επικεφαλής των Συντηρητικών στην Σκωτία Ruth Robertson προς την Theresa May να μην υπάρξει υποχώρηση στα ζητήματα των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων. Η Robertson είναι η ίδια ομοφυλόφιλη, όμως ακόμη κρισιμότερο είναι το γεγονός ότι μιλά από θέση αυξημένου ειδικού βάρους, μετά τις 12 έδρες που κέρδισε το κόμμα στη Σκωτία (έναντι 21 που έχασε στην Αγγλία). Μάλιστα η Robertson, που στήριξε την καμπάνια της στην αντίθεση προς ένα δεύτερο σκωτικό δημοψήφισμα και όχι, όπως ήθελαν τα κεντρικά, στην "σταθερή και ισχυρή” ηγεσία της May, προωθεί τώρα την οργανωτική αυτονόμηση των Σκωτσέζων Συντηρητικών και διεκδικεί την στροφή σε μια πολιτική "μαλακού Brexit”, με πρόσβαση στην κοινή αγορά, εν ανάγκη χωρίς περιορισμούς στη μετανάστευση.

  Η ειρωνεία του πράγματος είναι ότι υποστηρικτές του "μαλακού Brexit” εμφανίζονται και οι Ενωτικοί του DUP καθώς ουδείς στη Βόρειο Ιρλανδία ενθουσιάζεται στην ιδέα επαναφοράς συνοριακών ελέγχων στα μόνα χερσαία σύνορα που θα έχει η Βρετανία με χώρα της Ε.Ε., δηλ. την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

  Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της βόρειας Ιρλανδίας περιπλέκεται εξαιρετικά από το ότι η τοπική κυβέρνηση έπαψε να υφίσταται από τον Γενάρη, και οι εκλογές που διεξήχθησαν προ διμήνου δεν έχουν οδηγήσει σε άρση του αδιεξόδου. Ωστόσο, είναι πολύ διαφορετικό να μεσολαβεί σε αυτές τις διεργασίες (ή και να αναλάβει την απευθείας διακυβέρνηση της βόρειας Ιρλανδίας σε περίπτωση αδιεξόδου) μία βρετανική κυβέρνηση που θα θεωρείται λίγο ως πολύ ουδέτερα, παρά μία που θα στηρίζεται για την επιβίωσή της σε μία από τις αντιμαχόμενες πλευρές του βορειοϊρλανδικού "δράματος”.

  Υπενθυμίζεται ότι το DUP μόλις το 2008 αποδέχθηκε οριστικά τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, με την οποία τερματίσθηκε η ένοπλη αντιπαράθεση και θεσπίστηκε η από κοινού άσκηση της εξουσίας από Ενωτικούς και Ρεπουμπλικανούς Καθολικούς. Έκτοτε, οι περισσότερο ακραίοι εκφραστές των δύο πλευρών, το DUP και το αριστερό Sinn Fein (που δεν καταλαμβάνει τις έδρες που κερδίζει στο Ουέστμινστερ, αρνούμενο τον όρκο στο βρετανικό στέμμα) ενισχύονται διαρκώς, συμπιέζοντας αντιστοίχως το κεντροδεξιό UUP (τους μετριοπαθέστερους Ενωτικούς που αποτελούσαν τον παραδοσιακό σύμμαχο των Τόρηδων) και το κεντροαριστερό SDLP.

  Μετά από μία προεκλογική εκστρατεία στην οποία καταγγέλθηκαν οι υπέρ του IRA συμπάθειες του ηγέτη των Εργατικών Jeremy Corbyn κατά το παρελθόν, ως δείγμα των αντεθνικών του φρονημάτων, η Theresa May βρίσκεται στην αμήχανη θέση να εξαρτά την επιβίωση της κυβέρνησής της από τους πολιτικούς απογόνους της έτερης ένοπλης μερίδας των Ταραχών.

  *Διαβάστε ακόμα:

  "Πρόκληση" για την ειρηνευτική διαδικασία στη Β. Ιρλανδία η συμμετοχή του DUP στην κυβέρνηση

  A. Soubry: Η May δεν έχει την αυτοδυναμία για να βγάλει τη Βρετανία από την ενιαία αγορά

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων