Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Οκτ-2018 00:06

  H Fed κάνει αυτό που λέει ο Trump αλλά όχι επειδή το λέει

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  O Richard Clarida

  Του Daniel Moss

  Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve είναι κατηγορηματικοί ότι η κατάχρηση εξουσίας από τον Πρόεδρο Donald Trump δεν θα τους αναγκάσει να αλλάξουν πορεία. Πράγματι, δεν θα το κάνουν, αλλά όχι επειδή η ανεξαρτησία της Fed είναι απαραβίαστη.

  Αυτό δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας καθώς και η πολυαναμενόμενη, πρώτη ομιλία ενός κορυφαίου αξιωματούχου της Fed. Η Fed δεν έχει βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια και δεν υπάρχει λόγος να τρέξει, δεδομένου ότι η παρατεταμένη επέκταση της οικονομίας επιβραδύνεται και οι αγορές γίνονται ολοένα και πιο ασταθείς. Θα μπορούσε κανείς να "διαβάσει" τις παρατηρήσεις του Αντιπροέδρου Richard Clarida ως ελαφρώς συμβιβαστικές -τείνοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση από τις παρατεταμένες αυξήσεις των επιτοκίων.

  Πρώτον, τα στοιχεία: Η αμερικανική οικονομία "αποθερμάνθηκε" ελαφρώς το τελευταίο τρίμηνο, σε μια ήπια επιβράδυνση της ανάπτυξης που αναμενόταν ευρέως. Η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 3,5% ήταν χαμηλότερη από το 4,2% των τριών προηγούμενων μηνών. Οκ, έπρεπε να ηρεμήσει. Αλλά για να είμαστε ξεκάθαροι: το 3,5% εξακολουθεί να είναι καλός ρυθμός ανάπτυξης.

  Σε συνδυασμό με τα στοιχεία των περιφερειακών Fed και τον εύκαμπτο πληθωρισμό, το γκάζι δείχνει να χαλαρώνει με γλυκό τρόπο. Η δουλειά της κεντρικής τράπεζας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ανεξάρτητα από τις όποιες εκρήξεις του Οβάλ Γραφείου. Ο Trump δεν έχει θέση στη λήψη αποφάσεων της Fed. Η νομισματική αρχή κατευθύνεται ούτως ή άλλως προς τα εκεί που θέλει ο Πρόεδρος.

  Η πρώτη ομιλία του Clarida από όταν διορίστηκε από τη Γερουσία έτεινε προς την ίδια κατεύθυνση, τόσο με αυτά που είπε όσο και με αυτά που παρέλειψε. Η αγορά απασχόλησης μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω -το ποσοστό ανεργίας είναι ήδη στο δυναμικό 3,7%- χωρίς να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός.

  Καθησύχασε τους επενδυτές ότι η Fed δεν θα το παρακάνει: "Εάν η ισχυρή ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης συνεχιστούν και συνοδεύονται από σταθερό πληθωρισμό, πληθωριστικές προσδοκίες και προσδοκίες για την πολιτική της Fed, η κατάσταση, για μένα, θα δικαιολογεί μια στάση κατά της αύξησης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων κατά περισσότερο από αυτό που αναμένω σήμερα."

  Ακούστηκε χαλαρός σε σχέση με τον πληθωρισμό. Απουσίαζε κάθε αναφορά στο ότι η τράπεζα "απέχει πολύ από το ουδέτερο επίπεδο", όπως είχε πει ο Πρόεδρος Jerome Powell σε μια συζήτηση με τον Judy Woodruff σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον νωρίτερα αυτό το μήνα. Εάν ληφθεί υπόψιν κυριολεκτικά, το σχόλιο του Powell θα σήμαινε πολλή δουλειά μπροστά και όχι τρεις ή τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων που απαιτούνται για να επιτευχθεί ένα σχεδόν ουδέτερο σημείο. Ο αυτοσχεδιασμός του αναστάτωσε την αγορά ομολόγων.

  Ο Clarida είπε ότι τα επιτόκια είναι κάτω από το πιο μακροπρόθεσμο ουδέτερο επιτόκιο που ούτε γκαζώνει, ούτε φρενάρει την ανάπτυξη. Αλλά αυτό το ξέραμε. Οι προβλέψεις της ίδιας της Fed τον Σεπτέμβριο άφηναν να εννοηθεί ότι ένας δείκτης ουδετερότητας ήταν το 3%. Το επιτόκιο αναφοράς κυμαίνεται πλέον από 2% έως 2,25%. Αυτό ήταν που δεν είπε ο Clarida. Η "μακράς διάρκειας" κατασκευή του Powelle φαίνεται να έχει μπει αθόρυβα στο συρτάρι.

  Η έκθεση του ΑΕΠ είχε κάποια ελαττώματα. Το εμπόριο λειτούργησε ανασταλτικά, πιθανότατα αντικατοπτρίζοντας τις διενέξεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Το "συστατικό" της στέγασης ήταν αδύναμο και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα μπορούσαν να είναι καλύτερες. Και υπάρχουν και οι ευμετάβλητες αγορές, οι οποίες δείχνουν ότι δεν είναι όλα ρόδινα.

  Ωστόσο, οι αγορές είναι άστατες. Και τα στοιχεία του ΑΕΠ αναθεωρούνται, μερικές φορές κατά πολύ. Η εκτίμηση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η πρώτη από συνολικά τρεις. Υπάρχει επίσης μια "σχολή" που απλά δεν προτιμά το ΑΕΠ ως μέτρο της οικονομίας, είτε οι αριθμοί δείχνουν στον ουρανό είτε στην κόλαση.

  Ας το θέσουμε ως εξής: Για τον Trump, για την Fed, για την οικονομία των ΗΠΑ -υπάρχουν περισσότερα να μας αρέσουν, από αυτά που δεν μας αρέσουν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων