Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Νοε-2018 00:22

  Συνάθροιση δυνάμεων για τη νέα "σελίδα" της οικονομίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δρα Αθανάσιου Κελέμη

  Η χώρα, έπειτα από μια επώδυνη ιστορική εμπειρία, αναμετράται με τον εαυτό της. Ουσιαστικά βρίσκεται στο σημείο όπου οι επιλογές θα κρίνουν το αύριο. Είναι μια σταθερά, ίσως, της ελληνικής ιστορίας η διλημματική επιλογή δρόμου στα μεγάλα σταυροδρόμια της ιστορίας. 

  Σήμερα, λίγους μήνες μετά την τυπική έξοδο από το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας, η χώρα καλείται να βρει νέα μοντέλα ανάπτυξης. Να κοιτάξει πίσω μαθαίνοντας και να ανοίξει "φτερά" αλλάζοντας, μακριά από συμπεριφορές χρεοκοπίας.

  Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι εμπλεκόμενοι στον δημόσιο χώρο έχουν ευθύνη να ανοίξουν δρόμους για μια νέα εκκίνηση και να δώσουν έμφαση στους αναγκαίους μοχλούς για την επανεκκίνηση. Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο όλα αυτά τα χρόνια δεν σταμάτησε να επισημαίνει, να παρεμβαίνει και να προτείνει, σε επίπεδο πολιτικής, το τι θα πρέπει να γίνει ώστε η οικονομία να καταστεί εξωστρεφής, οι επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές, η δημόσια διοίκηση πιο ορθολογική και οι εργαζόμενοι πιο έτοιμοι και καταρτισμένοι για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της παγκοσμιοποίησης. Αυτά, άλλωστε, είναι και τα πεδία όπου θα κριθεί αν η χώρα θα επανακάμψει δυναμικά την επόμενα μέρα, με συνάθροιση δυνάμεων και συνεισφορών.

  Εξωστρέφεια και στήριξη επενδύσεων

  Η εξωστρέφεια και οι επενδύσεις αποτελούν ένα δυναμικό δίπολο ώστε η οικονομία να αναπτύξει την ταχύτητά της και, ως φορέας, υποστηρίζουμε με συνέπεια τα 830 μέλη μας με στόχο την τόνωση των εξαγωγών, ενώ ανοίγουμε πύλες προσέλκυσης νέων επενδύσεων και σύγχρονης τεχνογνωσίας με σκοπό την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας.

  Μόνο πέρυσι το Επιμελητήριο διοργάνωσε περισσότερες από 60 εκδηλώσεις και δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν 4.500 ενδιαφερόμενοι, ενώ πραγματοποίησε 7 επιχειρηματικές αποστολές από και προς Γερμανία, ενώ για πρώτη φορά οργάνωσε ελληνικές επιχειρηματικές αποστολές σε μεγαλουπόλεις της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, με στόχο, κατ' αρχάς, την προώθηση ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών σε μεγάλους καταναλωτικούς πληθυσμούς απομακρυσμένων αγορών και, κατά δεύτερον, την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος για αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα.

  Έμφαση στη νέα γενιά

  Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να μιλάμε για εξωστρέφεια και επενδύσεις αν δεν έχουμε την προσοχή μας στραμμένη στη νέα γενιά. Εμείς στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο βάζουμε ψηλά στην ατζέντα την επένδυση στους νέους. Γι’ αυτό το τελευταίο διάστημα αναδείξαμε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Εκεί θα παιχτεί ένα κρίσιμο στοίχημα για την ανταγωνιστικότητα, αλλά και τη συνολική ευημερία. Οργανώσαμε, λοιπόν, το πρόγραμμα της διττής εκπαίδευσης για να βάλουμε ένα λιθαράκι στη μείωση της ανεργίας των νέων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

  Πιλοτικά έργα

  Αρχικά με το "MENDI", το πρώτο πιλοτικό έργο Διττής Εκπαίδευσης, του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου [σε συνεργασία με την εταιρεία Dekra Akademie, τον ΟΑΕΔ, την TUI, το Πανεπιστήμιο του Osnabruck και το TU Berlin και με την υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας (BMBF)], στον τομέα του τουρισμού καταφέραμε το 92% των αποφοίτων αυτών να απορροφηθεί από την αγορά εργασίας

  Επίσης, μέσω του "VETnet", το Επιμελητήριο ανέλαβε να υλοποιήσει σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) και τον ΟΣΕ πρόγραμμα διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης (μέχρι στιγμής για τρεις ειδικότητες τεχνικών επαγγελμάτων) και σήμερα εκπαιδεύονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 125 νέοι.

  Πιο πρόσφατο, στον τομέα των "Πράσινων Επαγγελμάτων", είναι το πρόγραμμα "GRAEDUCATION", το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

  Επίσης, σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης, Κατασκευών και Ασφάλειας των Αντιδραστήρων της Γερμανίας, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των τεχνικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των εργαζομένων, ανέλαβε την εκπόνηση του έργου "Young Energy Europe", ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την περιβαλλοντική προστασία και την εξοικονόμηση ενέργειας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εργαζομένους επιχειρήσεων, ώστε να εκπαιδευτούν καταλλήλως σε θέματα περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας.

  Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι οι εκπαιδευόμενοι να προσδιορίσουν τις κατάλληλες τεχνολογίες, μεθόδους και δράσεις που χρειάζονται ώστε η επιχείρηση όπου εργάζονται να λειτουργεί εξοικονομώντας ενέργεια με γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

  DUAL Hellas

  Έχοντας ήδη αποκτήσει σημαντική εμπειρία στον τομέα της διττής εκπαίδευσης, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο αποφάσισε να συνεχίσει με δική του πρωτοβουλία ένα πρόγραμμα εστιασμένο στον τουρισμό. Πρόκειται για το "DUAL HELLAS", το οποίο θα αρχίσει τον Νοέμβριο. Οι άξονες στους οποίους κινείται το πρόγραμμα είναι δύο: δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Μάλιστα, πάνω από 150 θέσεις εργασίας στην ξενοδοχειακή αγορά προσφέρονται μέσω του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο πλαίσιο του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος, καθώς το Επιμελητήριο έχει ήδη δεχθεί προσφορές για εργαζομένους από γνωστούς ομίλους 4* και 5* ξενοδοχείων, μεταξύ των οποίων είναι οι Aldemar Resorts, Aquila Hotels & Resorts και Atlantica Hotels & Resorts.

  Όλα αυτά πιστοποιούν ότι, από την πλευρά μας, εργαζόμαστε με όραμα για να μπορέσει η χώρα να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να αφήσει πίσω της τις νοοτροπίες της κρατικοδίαιτης εσωστρέφειας. Σε αυτό το έργο θα συνεχίσουμε πιστεύοντας ακράδαντα ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει.

  Γι’ αυτό, εξάλλου, συνδιοργανώνουμε με το Capital.gr και την εφημερίδα "Κεφάλαιο" και το φετινό συνέδριο Capital+Vision, που αποτελεί την 8η συνεχή εκδήλωση και πλέον έχει ένα ιδιότυπο προνόμιο. Ξεκίνησε μέσα στην κρίση και ακολούθησε τα χνάρια της, όλη αυτήν τη δύσκολη περίοδο, αποτυπώνοντας  ένα σημαντικό στίγμα προτάσεων και δράσεων. Οι διοργανώσεις του Capital+Vision δίνουν βήμα σε πολιτικούς –Έλληνες και ξένους–, επιχειρηματίες, εκπροσώπους θεσμικών φορέων, όπως και τεχνοκράτες, να τοποθετηθούν δημόσια για την οικονομία και το πώς θα αντιμετωπίσει τις χρόνιες αγκυλώσεις της. Παράλληλα, το συνέδριο αποτελεί ένα μοναδικό φόρουμ σφυρηλάτησης των διμερών ελληνογερμανικών σχέσεων, με αιχμή την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

  Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή, στηρίζοντας ανάλογες πρωτοβουλίες. Ας μην ξεχνάμε ότι ο δημόσιος διάλογος αποτελεί στοιχείο της δημοκρατίας, οπότε δεν μπορούμε παρά να επιμείνουμε σε αυτόν!

  * O Δρ. Αθανάσιος Κελέμης είναι Γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων