Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Σεπ-2018 00:05

  Η αγορά φέρνει τα κέρδη, η αγορά φέρνει και τις ζημιές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Στέλιου Ορφανάκη

  Ο Jesse Livermore, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κερδοσκόπους όλων των εποχών. Μια θρυλική μορφή στο παγκόσμιο στερέωμα των μεγάλων κερδοσκόπων, τουλάχιστον για τους Αμερικανούς. Γεννημένος στη Μασαχουσέτη (1877), έφυγε από το σπίτι του σε ηλικία μόλις 15 ετών, σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Από το 1906 άρχισε να ασχολείται με τις αγορές, κυρίως παίρνοντας θέση πωλητή. Για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα είχε ένα πολύ μεγάλο αριθμό επιτυχιών. Στις μεγαλύτερες πτώσεις των χρηματιστηριακών αγορών ήταν από τη σωστή πλευρά, την πλευρά αυτού που είχε ήδη ποντάρει στην πτώση. Όμως αυτό που τον κατέταξε στο πάνθεον των κερδοσκόπων ήταν ότι προέβλεψε σωστά το κραχ του 1929, σορτάροντας το σύνολο της αγοράς, λίγο πριν εκδηλωθεί το κραχ. Το ποντάρισμα αυτό του έδωσε τότε κέρδη σχεδόν 100 εκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α. Το ποσό αυτό σε σημερινές τιμές συντηρητικά υπολογίζεται στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α. Μια από τις συμβουλές του ήταν ότι για να έχει κάποιος επιτυχία στο χρηματιστήριο, εκτός από σωστή σκέψη, χρειάζεται και ο σωστός χρόνος που θα την εκτελέσει.

  Συνήθως όταν κάποιος ξεκινά την ενασχόλησή του με τα χρηματιστήρια, δεν έχει μια ξεκάθαρη γνώμη ούτε για την αγορά, ούτε για την οικονομία. Οπότε, σύμφωνα με τον Αντρέ Κοστολάνι (1906-1999) που υπήρξε ένας από τους πιο έμπειρους επενδυτές του 20ου αιώνα με διεθνή εμβέλεια, θα αναγκάζεται να κινηθεί σε ένα πεδίο όπου ούτε γνωρίζει προς τα πού βαδίζει ο σκύλος  (αγορά), ούτε προς τα πού βαδίζει το αφεντικό του (οικονομία). Οι πιο πολλοί που μπαίνουν για πρώτη φορά στον κόσμο των αγορών είτε έχουν την εικόνα ότι τα χρηματιστήρια θα κινούνται συνεχώς ανοδικά, γιατί αλλιώς δεν θα είχαν αγοράσει μετοχές, είτε έχουν την εικόνα ότι τα χρηματιστήρια είναι φούσκα και προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν υποτιμητικά. Αν και αμφότεροι μπορεί να έχουν δίκιο, συνήθως δεν έχουν καλό timing και χάνουν τα χρήματά τους και φυσικά κατηγορούν τους κακούς που τους τα πήραν ή και τον Ερμή που ήταν ανάδρομος. 

  Όσοι δεν τα παρατήσουν περνάνε στο επόμενο στάδιο, όπου συνειδητοποιούν ότι οι αγορές μεταξύ άλλων έχουν και κάποια οικονομικά θεμελιώδη, οπότε αρχίζουν να διαβάζουν και να ενημερώνονται εντατικά αποκτώντας άποψη. Όσο πιο πολύ διαβάζουν, τόσο πιο ισχυρή άποψη αποκτούν. Αυτό τους οδηγεί στο να προσπαθούν να προβλέψουν επερχόμενους ανοδικούς κύκλους ή οικονομικές υφέσεις, ώστε να πάρουν θέση και να κερδοσκοπήσουν. Ο κίνδυνος που διατρέχουν είναι από την πολλή ενημέρωση να αποκτήσουν μια άκαμπτη άποψη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν ή και να μη θέλουν να ακούσουν αυτά που φωνάζει η αγορά. Αυτό έχει ως συνέπεια τις περισσότερες φορές να έρχονται σε κόντρα με την ίδια την τάση της αγοράς.

  Από το 2008 έχει ξεκινήσει το μεγαλύτερο bull market (ανοδική αγορά) σε διάρκεια και σε τιμές στις ΗΠΑ πρωτίστως και ακολουθεί η Ευρώπη και η Ασία. Ο σκεπτικισμός και οι φωνές για την έκταση που είχε η χρηματιστηριακή άνοδος στην Αμερική μεγεθύνθηκαν τόσο πριν, όσο και μετά την εκλογή του Trump. Παρόλα αυτά από τις 18589 μονάδες που ήταν ο δείκτης Dow Jones Industrial (DJI) την ημέρα που εκλέχτηκε ο Trump, έφθασε σχεδόν ένα χρόνο μετά στις 26616 μονάδες! (Δείτε το ΓΡΑΦΗΜΑ 1)

  πιν

   

  Από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2018 και για δύο μήνες περίπου οι κυριότεροι Αμερικάνικοι χρηματιστηριακοί δείκτες ξεκίνησαν να πέφτουν. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones Industrial (DJI) το διάστημα αυτό έγραψε ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 23.360 μονάδες, που αντιστοιχούσε σε πτώση από τα υψηλά της τάξης του 13%, ενώ πάνω κάτω και οι υπόλοιποι δείκτες όπως Nasdaq και S&P500 είχαν ίδιου μεγέθους πτώση, όπως φαίνεται και στο ΓΡΑΦΗΜΑ 1. Μετά το δίμηνο αυτό και οι τρεις δείκτες ξεκίνησαν να κινούνται και πάλι ανοδικά! Το αποτέλεσμα είναι ότι στις 31/8/2018 και πριν το άνοιγμα των αγορών, σχεδόν επτά μήνες μετά ο δείκτης Nasdaq και ο δείκτης S&P 500 βρέθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά. Ο δε βιομηχανικός δείκτης DJI απέχει μόλις 2,3% από τα προηγούμενα ιστορικά υψηλά του. Στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι: η απόκλιση του βιομηχανικού δείκτη (DJI) και η μη πραγματοποίηση νέων ιστορικών υψηλών, όπως οι δείκτες Nasdaq και S&P500, δεν είναι καλό σημάδι, εκτός αν σύντομα ο βιομηχανικός δείκτης κάνει κι αυτός νέα ιστορικά υψηλά.

  Συνεχίζοντας την ιστορία του Livermore από εκεί που την άφησα, η αμύθητη περιουσία που είχε αποκτήσει κυρίως μέχρι το 1929 στο τέλος εξανεμίστηκε. Ο ίδιος απέδωσε την καταστροφή του στην μη αυστηρή τήρηση των κανόνων, που ο ίδιος έθετε στον εαυτό του, τουλάχιστον μέχρι το 1929. Στις 28 Νοεμβρίου του 1940 αυτός ο θρύλος των αγορών τίναξε τα μυαλά του στον αέρα, θέτοντας με αυτό τον τραγικό τρόπο τέλος στη ζωή του.

  Αν και το τέλος της ιστορίας του Livermore δεν είναι πάντα ο κανόνας, εντούτοις οι αγορές έχουν ένα απαράβατο κανόνα: "Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει κιόλας". Δέκα χρόνια από την έναρξη του μεγαλύτερου σε διάρκεια bull market των αγορών ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones Industrial (DJI) έχει απόδοση, λαμβάνοντας υπόψη τις ενδοσυνεδριακές μεταβολές, πάνω από 300%, ο δείκτης Nasdaq 541% και ο δείκτης S&P 500 απόδοση 337%. (Δείτε συγκριτικό γράφημα αποδόσεων στο ΓΡΑΦΗΜΑ 2). Δέκα χρόνια και η "φούσκα" που όλοι βλέπουν και εδώ και χρόνια προβλέπουν ότι θα σκάσει από μέρα σε μέρα, ακόμα φουσκώνει και θα φουσκώνει για πολύ ακόμα όσο η πλειοψηφία των συμμετεχόντων είναι ανήσυχη και δεν πιστεύει στην άνοδο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή οι αγορές θα πάρουν πίσω ένα πολύ μεγάλο μέρος των κερδών που έχουν δώσει, ίσως τα πάρουν κι όλα κι ακόμα παραπάνω. 

  πιν


   
  Κλείνοντας, δύο πράγματα θέλω να καταγράψω στο άρθρο μου για να τα θυμάμαι κι εγώ. Το πρώτο είναι ότι ο επιτυχημένος κερδοσκόπος πρέπει να ενεργεί στην αγορά με βάση αυτά που βλέπει εκείνη τη στιγμή και όχι με το τι πιθανόν πιστεύει ότι θα συμβεί στο μέλλον. Δεν είναι κακό να έχεις γνώμη, αλλά πρέπει αυτή να βρίσκεται πάντα ακριβώς πίσω από την άποψη της αγοράς. Το δεύτερο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ακόμη και οι πραγματικοί γνώστες των αγορών κάποτε πέφτουν έξω και πολλές φορές έξω μέχρι θανάτου, στην κυριολεξία.

  * Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης έχει εργαστεί μεταξύ άλλων θέσεων ως Επενδυτικός Σύμβουλος στην Ιδιωτική Τραπεζική (AlphaPrivateBank – Όμιλος ALPHABANK) ενώ τώρα εργάζεται ως Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση. Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης είναι πτυχιούχος φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές, έχει εξειδικευθεί στην Τραπεζική Διοίκηση και σε Παράγωγα Προϊόντα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων