Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Σεπ-2018 00:05

  Ήταν ενδοτικός ο Βενιζέλος;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Άγη Βερούτη 

  Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναγνωρίζεται δικαίως μετά θάνατον ως η δημοφιλέστερη πολιτική προσωπικότητα, με ποσοστά άνω του 70% σύμφωνα με μετρήσεις του 2009. Ο Κρητικός γενάρχης του φιλελεύθερου κινήματος στην Ελλάδα, ο ηγέτης που την διπλασίασε συντρίβοντας το κυρίαρχο δόγμα του "Η ΜΙΚΡΑ ΑΛΛ’ ΕΝΤΙΜΟΣ ΕΛΛΑΣ” προετοιμάζοντας με μοναδική αποφασιστικότητα και δεξιότητα την οικονομία και την χώρα για την εποποιία των νικηφόρων Βαλκανικών Πολέμων, ήταν ο δεξιοτέχνης των ελιγμών στη διεθνή διπλωματία. 

  Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή της οποίας ήταν συνυπεύθυνος και ο ίδιος (αλλά ολοκλήρωσε η περιορισμένης ικανότητος βασιλο-δεξιά παράταξη του Γούναρη), με δεξιοτεχνικές ενέργειες επανόρθωσε τα όποια λάθη του μέσω της Συνθήκης της Λωζάνης. Απόδειξη της διπλωματικής επιτυχίας του Βενιζέλου είναι ότι οι απόγονοι των τότε νικητών Τούρκων, 100 χρόνια μετά προσπαθούν να αναθεωρήσουν τους υπέρ της Ελλάδας όρους που πέτυχε η Βενιζελική διπλωματία, ως η Ελλάδα να ήταν η νικήτρια του ’22 και όχι η Τουρκία.

  Οι πολιτικοί του αντίπαλοι οι οποίοι απέτυχαν δεν ήταν λιγότερο πατριώτες. Ήταν όμως λιγότερο ικανοί να αντιληφθούν τις τεκτονικές αλλαγές στην Ευρώπη του 1919-1920 στα σημεία όπου άλλαζαν τα συμφέροντα και οι συσχετισμοί. Πλην της αλλαγής στάσης Γαλλίας, Ιταλίας και ευρωπαϊκών δυνάμεων, οι αντίπαλοι του Βενιζέλου δεν αντελήφθησαν τηνδυναμική της τότε νεοσύστατης ΕΣΣΔ του Λένιν, η οποία και απετέλεσε κύριο υποστηρικτή και τροφοδότη όπλων του Κεμάλ. Αντί λοιπόν να αντιληφθούν τις αλλαγές ισορροπιών και χωρίς φανφάρες, δημόσιες καταγγελίες, πύρινους λόγους και λαϊκιστικά συνθήματα, αθόρυβα να αλλάξουν στρατηγική και να κατευθυνθούν προς διπλωματική λύση με έναν έντιμο συμβιβασμό και απεγκλωβισμό από το αχανές και κοστοβόρο Μικρασιατικό Μέτωπο, έριξαν γροθιά στο μαχαίρι με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα για τον Ελληνισμό στο Σαγγάριο, στη Σμύρνη και σε όλη την Μικρά Ασία.

  Πολιτική ήταν και παραμένει η τέχνη του βέλτιστου εφικτού, όχι απαραίτητα του ανέφικτου αλλά επιθυμητού.

  Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατηγορήθηκε συχνά για ενδοτισμό, για μειοδοσία, για δειλία ακόμα και για "αυλοδουλεία” από τους ακραιφνείς φιλελεύθερους της παράταξής του, επειδή δεν έδιωξε τον βασιλέα Κωνσταντίνο από την πρώτη μέρα. Επίσης ακόμα δεν τον έχουν συγχωρέσει κάποιοι φιλελεύθεροι για την περιβόητη "Αναθεωρητική Βουλή αντί Συντακτικής” που φώναζαν τα φιλελεύθερα πλήθη της εποχής, τον συμβιβασμό ο οποίος στήριξε την εθνική ενότητα για την προετοιμασία των Βαλκανικών Αγώνων.

  Όπως αποδείχθηκε από την υπεράνθρωπη προσπάθεια των Βαλκανικών Αγώνων που ακολούθησε, χωρίς την ενότητα του Ελληνισμού που πέτυχε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1910, η νίκη δεν θα είχε επιτευχθεί το 1912-13.

  Ωστόσο ο Βενιζέλος δεν δίστασε να έρθει σε ρήξη με το παλάτι, όταν εκείνο δεμένο στο άρμα της Γερμανίας μας οδηγούσε σε εθνική καταστροφή και στο στρατόπεδο των ηττημένων στην νέα μοιρασιά της Ευρώπης. Τότε κατηγορήθηκε, λοιδορήθηκε, αφορίστηκε, διασύρθηκε ως αγγλόδουλος, ξενόδουλος, μειοδότης και τα γνωστά ελληνικά σύνδρομα που ακόμη μας ταλαιπωρούν.

  Φυσικά το αποτέλεσμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου δικαίωσε τον Βενιζέλο απολύτως και αποστόμωσε τους επικριτές του.

  Στη διεθνή πολιτική δεν υπάρχουν αιώνιοι φίλοι παρά μόνο αιώνια συμφέροντα. Η παρακαταθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου είναι πως ο αληθινός πατριωτισμός δεν είναι πάντα ευκρινής στον Λαό.

  Πατριωτισμός, όπως τον διδάσκει ο Βενιζέλος δια των πράξεών του στις μετέπειτα γενιές των Ελλήνων, σημαίνει θετικό αποτέλεσμα για τα εθνικά συμφέροντα. Ούτε μικροπολιτικές, ούτε λαϊκιστικές κορώνες που να χαϊδεύουν τα αυτιά του λαού αλλά να εξοργίζουν τους εκάστοτε ισχυρούς και μετά αυτό να το πληρώνει ο Λαός.

  Πατριωτισμός σημαίνει επίσης επιμονή στις συστατικές εθνικές θέσεις που διασφαλίζουν και τα συμφέροντα των επόμενων γενεών, ανεξάρτητα αν αυτές οι θέσεις αντίκεινται στις πρόσκαιρες προτιμήσεις των ίδιων ισχυρών.

  Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο Facebook: https://www.facebook.com/a.veroutis, στο twitter: @Agissilaos ή στέλτε μήνυμα στο agissilaos@gmail.com 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων