Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Δεκ-2018 13:53

  Προσπάθεια ελέγχου των πιέσεων στο Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:52

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Προσπάθεια να τεθεί ένα όριο στην πτώση επιχειρεί αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως δεν καταφέρνει να εξουδετερώσει τις πιέσεις αφενός των διεθνών αγορών και αφετέρου της έλλειψης κάποιου καταλύτη στήριξης, ενώ και οι συναλλαγές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 1,13% στις 649,73 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 20 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,8 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 1,02% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.703,53 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 3,39% στις 477,89 μονάδες.

  Η εικόνα των διεθνών αγορών είναι άκρως αρνητική, γεγονός που επιδρά και στην ελληνική αγορά, η οποία δέχεται τα κύματα του risk off, ειδικά στον πιο ευμετάβλητο κλάδο του, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον τραπεζικό. Άλλωστε, στην Ευρώπη οι βασικοί δείκτες καταγράφουν απώλειες πέριξ του 2%, ενώ σημαντική πτώση καταγράφουν και τα παράγωγα της Wall Street.

  Το ΧΑ δυστυχώς επηρεάζεται περισσότερο κατά τις μέρες που το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι αρνητικό και λιγότερο από εκείνες οι οποίες είναι θετικές, στοιχείο που αποδεικνύει το πόσο ευάλωτο είναι. Άλλωστε, οι παθογένειες που οδήγησαν την αγορά στα επίπεδα των 600 μονάδων δεν έχουν εκλείψει, με τους αγοραστές να έχουν ελάχιστους λόγους να αναλάβουν ρίσκο.

  Το παραπάνω επιβεβαιώνουν και τα σχόλια αρκετών αναλυτών το τελευταίο διάστημα, που έχουν καυτηριάσει την ποιότητα των χαρτοφυλακίων τα οποία δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά. Το ΧΑ έχει την εικόνα μιας περιφερειακής αγοράς η οποία προσφέρει έδαφος για μικρές και βραχυπρόθεσμες κινήσεις, έχουν αναφέρει κατά καιρούς. Αυτό είναι ένα δομικό ζήτημα σε περιόδους που το διεθνές κλίμα δεν ευνοεί ούτως ή άλλως κινήσεις long, καθώς απουσιάζουν τα χαρτοφυλάκια που θα βάλουν στοπ στις κερδοσκοπικές κινήσεις.

  Στο τελευταίο, θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν ότι ήδη διανύουμε τον τελευταίο μήνα του Δεκεμβρίου, κατά τον οποίο κλείνουν οι περισσότερες θέσεις. Επίσης, σαφώς επηρεάζουν και τις επενδυτικές αποφάσεις του νέου έτους, αφού το ΧΑ είναι από τις αγορές που "πρόσφεραν" σημαντικές ζημίες κατά τη διάρκεια του 2018, με την επιφυλακτικότητα να εντείνεται.

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σημειώνει πτώση που φτάνει το 4,89%, με τις Εθνική, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με απώλειες άνω του 3%. Πτώση που ξεπερνά το 2% σημειώνουν οι Eurobank, ΕΧΑΕ, Πειραιώς, Grivalia, Jumbo, Βιοχαλκο, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης.

  Οι απώλειες σε Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΟΛΠ και Τιτάν ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Aegean, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλή και Ελληνικά Πετρέλαια, με μόνο τη Motor Oil να κινείται θετικά στον FTSE 25, κινούμενη όμως μόλις στο +0,23%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων