Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Αυγ-2018 00:02

  Μας διώχνουν, δεν φεύγουμε...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Που θα πάει. Σε 10-12 μέρες θα ησυχάσουν τα αριστερά ταμπούρλα της εξόδου από το μνημόνιο. Και μόνο τότε θα ακουστούν οι "ψίθυροι" της αλήθειας.

  "Ψίθυροι" για το ποιοι είναι οι πραγματικά κερδισμένοι. Που γέρνουν τα κέρδη από τον τερματισμό της 10ετούς μνημονιακής περιόδου. Στην Ελλάδα και στην οικονομία ή στους θεσμούς της Ευρωπαϊκή Ένωσης που βγάζουν έναν βραχνά... από πάνω τους; 

  Κανόνες της οικονομίας και συσσωρευμένη ευρωπαϊκή εμπειρία βεβαιώνουν πως το τέλος των μνημονίων φέρνει ανάσταση και ανάταση στην οικονομία. Φάνηκε και στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, στην εκτός μνημονίων πορεία, αλλά και στη συμμετοχή τους (με γιγαντιαίες μερίδες) στην πίτα των ευρωπαϊκών επενδύσεων. 

  Στα δικά μας τώρα. Ερώτημα. Στην Ελλάδα θα ισχύσει ο κανόνας, ελευθερία επιλογών με ανοίγματα της οικονομίας, απελευθέρωσή της από τα κυκλώματα και αποφασιστικές τομές για την ανάπτυξη, από την επομένη της εξόδου και των υποχρεώσεών μας προς τα μνημόνια; 

  Το ερώτημα επιβάλλεται. Και δεν έχει καθόλου σχέση με την Εποπτεία (που ίσχυσε –ελαστικά έστω– και στις παραπάνω χώρες) ή τα πλεονάσματα που "αιχμαλωτίζουν" κάποιες πρωτοβουλίες, μέχρι το 2060.

  Προβάλλεται μάλιστα με ερέθισμα το δυσεπίλυτο και πολύπλευρο πολιτικό πρόβλημα της οικονομίας μας. Πρόβλημα σε όλη τη διάρκεια της 45χρονης μεταπολίτευσης. 

  Το πολιτικό πρόβλημα της ελεγχόμενης (από τη διαπλοκή και τα -κυρίως- εντός της Ελλάδος πολύμορφα συμφέροντα) της κρατικίστικης οικονομίας μας. 

  Τη γνωστή μας διαπλοκή με έδρα το κοινοβούλιο (οι εκάστοτε "Ναι σε όλα"...) και τα κόμματα εξουσίας που ορθώνονται σε κάθε μεταρρύθμιση παρεμβατικότητας του κράτους στην οικονομία. 

  Σε κάθε αποψίλωση των "τειχών περιφρούρησης" της οικονομίας, από τα κόμματα, για να προστατευθούν τα (αποδοτικότατα...) συστήματα συντήρησης των πελατειακών σχέσεων, που θεμελιώθηκαν το 1975 και παραμένουν αναλλοίωτες μέχρι και το 2018. 

  Δημόσια έργα, ενεργειακές και άλλες υποδομές, εξοπλισμοί, παραγωγή ή και εισαγωγή αναλώσιμων προϊόντων αμύνης, νοσοκομειακό υλικό και κάθε μορφής εξοπλισμοί στα συστήματα υγείας. Παιδεία (σε όλες τις μορφές συμμετοχής στην οικονομία) και προγράμματα τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Λαθρεμπόριο καυσίμων, εισαγωγής τεραστίων ποσοτήτων ενέργειας από άλλα δίκτυα, σε συνδυασμό με τον σκόπιμο Τελωνειακό αναχρονισμό. Όλα αυτά που είναι μεθοδικότατα "σφιχταγκαλιασμένα" από τη διαπλοκή. 

  Σημειώστε –για το αστείο της υπόθεσης– ότι στα 45 της μεταπολίτευσης συστήθηκαν 32 Επιτροπές και ομάδες εργασίας για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων...!! Για το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει ξανά μέτρα...

  Ας γυρίσουμε στους "ψιθύρους", τους πρόσφατους, όπως του Γενικού Γραμματέα του ESM Κάλιν Γιανσεν που πανικοβλήθηκε το 2014 όταν γνώρισε τον Βαρουφάκη. Και δικαιώθηκε όταν ο Βαρουφάκης γύρισε την Ελλάδα 5 χρόνια πίσω και την φόρτωσε άλλα 100 δισ. ευρώ χρέος. 

  "Ψίθυροι" που προστέθηκαν στους άλλους, του Ντάισελμπλουμ ότι η Ελλάδα δεν θέλει να βγει από τα μνημόνια γιατί είναι αδύνατον να ζήσει χωρίς ελεγχόμενη κρατικίστικη οικονομία, χωρίς διαπλοκή και έξω από το μοίρασμα της πίτας σε κρατικοδίαιτους. 

  Προ διμήνου το ίδιο κατάλαβε και ο ΟΟΣΑ όταν μοίρασε μεν εργαλεία για την ελληνική οικονομία, αλλά (σε επίπεδο κορυφής) διαχώρισε την θέση του, διαπιστώνοντας πως οι πολιτικοί είναι στην Ελλάδα που μάχονται τις μεταρρυθμίσεις!! 

  Ποιες μεταρρυθμίσεις; Αυτές που περιλαμβάνονται στα 113 προαπαιτούμενα και στα 30 εργαλεία του ΟΟΣΑ. Τις οποίες σκεπάζει και ο Τσίπρας με τον δήθεν πόλεμο του νέου (της αριστεράς) προς το παλαιό. 

  Απαλλάσσοντας όμως έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ από τις ευθύνες του, όταν ως αντιπολίτευση, κατέστρεφε οτιδήποτε μπορούσε να αναταράξει κυκλώματα (ΔΕΚΟ, κρατισμός, κρατικές επιχειρήσεις από το αίμα του λαού, κρατικές προμήθειες) που συντηρούν τη διαπλοκή. 

  Η προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ (ως αντιπολίτευση) στη διαπλοκή υπήρξε ανυπολόγιστη. Προς τούτο και τα χαϊδολογήματά της από τις αρχές του 2014 καθώς και ηχηρά παλαμάκια της ολιγαρχίας στην ανάληψη της εξουσίας.   

  Ένα 10ήμερο από την έξοδο λοιπόν και κουβέντα για μεταρρυθμίσεις. Τις καταγεγραμμένες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο αυτή η δουλειά δεν είναι (πλέον) για τον Τσίπρα. Δεν προλαβαίνει. Και ας τον βοηθούσε να καλύψει τη στήριξή του από τηνδιαπλοκή και την τάση ανανέωσης της εμπιστοσύνης της... Είναι όμως δουλειά του Κ. Μητσοτάκη. Εάν η Ν.Δ. δεν δεσμευθεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, θα δικαιολογήσει τους "ψιθύρους" πως οι θεσμοί διευκόλυναν την Ελλάδα στην έξοδο, για να φύγει από το κεφάλι τους... Και βλέπουμε...

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων