Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Αυγ-2018 14:36

  "Ξέφυγε" και πάλι πάνω από το 4% το ελληνικό 10ετές ομόλογο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Ξέφυγε" και πάλι πάνω από το 4% το ελληνικό 10ετές ομόλογο

  Μπορεί η Ελλάδα να περιμένει σήμερα την αναβάθμιση της οικονομίας της από τον οίκο Fitch, σε Β+, αλλά τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να ανακόψουν τις πιέσεις που δέχονται ως "κύμα" από το διεθνές risk off που έχουν πυροδοτήσει οι εξελίξεις στην Τουρκία. Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είναι στο 4,24%, ενώ πιο έντονες είναι οι πιέσεις στο 5ετές, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 3,13%.

  Οι τελευταίες πάντως εξελίξεις στην Τουρκία δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τους ελληνικούς σχεδιασμούς για έξοδο της χώρας στις αγορές, η οποία εκτιμάτο ότι θα γινόταν τον Σεπτέμβριο. Τα επίπεδα άνω του 4% στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς και το αρνητικό διεθνές κλίμα, το οποίο μπορεί να εκτροχιάσει ανά πάσα στιγμή τις αποδόσεις, καθιστούν ένα απαγορευτικό μείγμα για τον δανεισμό της Ελλάδας.

  Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει διακόψει κάθε προσπάθεια, τηρώντας στάση αναμονής σε περίπτωση που αιφνιδίως υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη που να ευνοεί τον δανεισμό από τις αγορές. Τούτο διαφάνηκε και στο δελτίο που αναρτάται στον ΟΔΔΗΧ (σ.σ. και ουσιαστικά είναι "φτιαγμένο" για τις αγορές) τον Αύγουστο, όπου περιγράφονται τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας με πρώτο απ' όλα την έκθεση του ΔΝΤ. Περιέχει πέρα από το θέμα βιωσιμότητας χρέους και μία άλλη πτυχή της έκθεσης: την θέση του Ταμείου για "τη μετάβαση σε ένα μείγμα φιλικότερης προς την ανάπτυξη και χωρίς αποκλεισμούς δημοσιονομικής πολιτικής για τη μακροπρόθεσμη στήριξη της ανάπτυξης".

  Αλ. Τόμπρα 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων